Розробка технології відновлення колінчастих валів ДВЗ - Зяблов Андрій Сергійович (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена підвищенню експлуатаційних властивостей деталей машин шляхом формування зносостійких покриттів методом газотермічного напилювання. Обґрунтовано доцільність застосування поверхневого зміцнення для підвищення зносостійкості, корозійної та жаростійкості деталей, що працюють в умовах інтенсивного механічного та хімічного впливу. Проаналізовано сучасні методи газотермічного напилювання та визначено їх місце у технологічному процесі відновлення деталей. В якості ефективного способу відновлення колінчастих валів обрано газополум’яне напилення порошковими матеріалами з подальшим оплавленням. Розроблено технологію нанесення покриття із застосуванням пропано-кисневого пальника та самофлюсуючого порошку ПГ12Н-01. Встановлено оптимальний вміст добавки «борного шлаку» (1,5–2,5 %) методом математичного планування експерименту, що забезпечує підвищення адгезійної міцності та зносостійкості покриття. Запропоноване рішення дозволяє спростити технологічний процес і знизити трудомісткість відновлення деталей до 30 %.
Зяблов, А. С. Розробка технології відновлення колінчастих валів ДВЗ : магістерська робота ; спец. 132 ''Матеріалознавство'' / А. С. Зяблов ; наук. кер. Г. В. Єрмолаєв. – Херсон : ХННІ НУК, 2023. – 81 с.
Keywords: газотермічне напилювання; газополум’яне напилення; зносостійкість; адгезійна міцність; покриття; самофлюсуючий порошок; ПГ12Н-01; борний шлак; відновлення деталей; колінчастий вал; поверхневе зміцнення; 132 ''Матеріалознавство''; thermal spraying; gas-flame spraying; wear resistance; adhesion strength; coating; self-fluxing powder; PG12N-01; boron slag; part restoration; crankshaft; surface engineering