Психологічні особливості особистісного зростання підлітків - Панченко І. С.; Panchenko I. S. (My University, 2025)
Панченко І. С. Тема кваліфікаційної роботи: Психологічні особливості особистісного зростання підлітків. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 73 сторінки. Метою дослідження обрано теоретично обгрунтувати та емпірично встановити психологічні особливості особистісного зростання підлітків. Із літературних джерел досліджуваної проблематики після аналізу до загального списку наукових джерел було зараховано 30 джерел. Для досягнення поставленої мети застосовано порівняльний теоретичний аналіз, конкретизацію й узагальнення даних наукової, методичної літератури і контенту мережі Інтернет. Проведений аналіз літературних джерел показав, що особистісне зростання у підлітковому віці є багатокомпонентним конструктом, який охоплює формування зрілої системи цінностей, прагнення до самовизначення та накопичення психологічних ресурсів. Виявлено, що переважна більшість досліджуваних підлітків схильна до використання уникаючого (ухилення) або пристосувального стилів поведінки в конфліктних ситуаціях (за методикою Томаса-Кілмана), що може свідчити про недостатній рівень навичок конструктивного вирішення конфліктів. Розглянуто особливості процесу особистісного зростання у підлітковому віці як кризового етапу, на якому відбувається активне формування Я-концепції та системи цінностей, що стає основою для подальшого життєвого самовизначення. Сформульовано основні принципи психологічної корекції та супроводу особистісного зростання підлітків, що базуються на ціннісно-орієнтованому підході та включають: принцип розвитку рефлексії, принцип формування відповідальності та принцип навчання конструктивній комунікації. Отримано наступні результати: емпірично підтверджено, що особистісне зростання підлітків характеризується незрілими (уникаючими) стратегіями поведінки в конфлікті, що корелює з низькою значущістю соціальноорієнтованих інструментальних цінностей (відповідальність, чесність).
Psychological features of adolescent personal growth
Панченко, І. С. Психологічні особливості особистісного зростання підлітків = Psychological features of adolescent personal growth : магістерська робота ; спец. 053 '' Психологія'' / І. С. Панченко ; наук. кер. Л. М. Мухіна. – Миколаїв : НУК, 2025. – 77 с.
Keywords: психологічні; особливості; особистісне зростання; підліток; розвиток; 053 '' Психологія''; psychological; features; personal growth; teenager; development