Аналіз особливостей сучасних роботів-маніпуляторів - Угольніков Г. Г.; Недо А. О.; Герасін О. С.; Uholnikov Hennadii H.; Nedo Anton O.; Gerasin Oleksandr S. (Гельветика, 2024)
Мета. Метою даної статті є проведення комплексного огляду сучасного стану та перспектив робототехніки у сфері роботів-маніпуляторів, визначення ключових аспектів розвитку технологій у цій галузі, а також виявлення можливих шляхів вирішення існуючих технологічних проблем. Методика. Для досягнення поставленої мети використовувалися методи пошуку науково-технічної літератури, аналізу, класифікації, систематизації та узагальнення наявних даних про робототехнічні рішення. На основі знайдених ключових галузевих публікацій проведено комплексний аналіз особливостей готових проектів сучасних роботів-маніпуляторів. Використовуючи системний підхід, сформовано узагальнену функціональну схему робота-маніпулятора, визначено засоби підвищення ефективності його складових. Виділено основні класифікації роботів за рухомістю, кінематикою та призначенням. Відповідно до класифікацій проведено порівняльний аналіз різних типів роботів, виявлено їх переваги та недоліки. За допомогою методу узагальнення обґрунтовано доцільність подальших досліджень у напрямку роботів-маніпуляторів на підвісних кабельних системах, визначено ключові аспекти, які впливають на розвиток галузі в цілому, ідентифіковані поточні важливі задачі для інженерів та дослідників. Результати. У результаті аналізу були виявлені основні технологічні проблеми у галузі робототехніки, зокрема: інтеграція технологій, безпека використання, продуктивність та енергоефективність. Також були визначені новітні інженерні рішення та технології, які революціонізують цю галузь, такі як: засоби штучного інтелекту, машинне навчання, системи обчислення та Інтернет-речей. Аналіз ключових досягнень та інновацій робототехнічних рішень дав змогу виявити можливості розширення застосувань роботів-маніпуляторів у нові сфери, такі, як сільське господарство, медицина, обслуговування та ін. Практична значимість. Проведений аналіз сприятиме подальшому розвитку сучасних технологій у галузі робототехніки та їх ефективному застосуванню в практиці. Отримані результати можуть бути корисними для фахівців у галузі робототехніки, дослідників, студентів та всіх зацікавлених у цьому напрямку. Вони надають узагальнену картину сучасного стану та напрямків розвитку роботів-маніпуляторів, а також допоможуть визначити можливості застосування цих технологій у практичних сферах, що має важливе значення для подальшого розвитку робототехніки.
Analysis of the features of modern manipulator robots
Угольніков, Г. Г. Аналіз особливостей сучасних роботів-маніпуляторів = Analysis of the features of modern manipulator robots / Г. Г. Угольніков, А. О. Недо, О. С. Герасін // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 2 (495). – С. 85–94.
Keywords: робот-маніпулятор; робототехніка; комп’ютерно-інтегровані технології; система керування; кабельний робот; інтелектуальні технології; manipulator robot; robotics; computer-integrated technologies; control system; cable robot; intelligent technologies