Вплив соціальних мереж на формування ціннісно-смислової сфери особистості - Матко Д. А.; Matko D. A. (My University, 2025)
Матко Д.А. Вплив соціальних мереж на формування ціннісно-смислової сфери особистості. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 116 сторінок. Метою дослідження обрано вивчення психологічного впливу соціальних мереж на формування ціннісно-смислової сфери особистості та визначення шляхів її гармонізації в умовах цифрового середовища. Із літературних джерел досліджуваної проблематики після ґрунтовного аналізу до загального списку наукових джерел було зараховано 87 позицій. Для досягнення поставленої мети застосовано порівняльний теоретичний аналіз, конкретизацію та узагальнення даних наукової й методичної літератури, контенту мережі Інтернет. Проведений аналіз літературних джерел показав, що соціальні мережі є не лише середовищем комунікації, а й потужним чинником соціалізації, самопрезентації та смислотворення, який безпосередньо впливає на систему цінностей і моральних орієнтирів особистості. Виявлено, що надмірна активність у соціальних мережах може призводити до фрагментації ціннісно-смислової структури особистості, посилення зовнішньої мотивації та залежності від оцінок онлайн-спільноти. Водночас розвиток критичного мислення, усвідомленості та здатності до рефлексії виступає важливим чинником збереження ціннісної автономії. Розглянуто особливості функціонування ціннісно-смислової сфери особистості в умовах цифрової соціалізації та виокремлено основні психологічні механізми її трансформації під впливом віртуальної взаємодії. На основі емпіричного дослідження за участю 55 здобувачів освіти виявлено взаємозв’язки між інтенсивністю користування соціальними мережами, рівнем інтернет-залежності та характеристиками смисложиттєвих орієнтацій. Сформульовано основні принципи психологічної підтримки й гармонізації ціннісно-смислової сфери особистості у цифровому середовищі: розвиток критичного мислення, формування медіаграмотності, підтримка автентичності та внутрішньої мотивації, стимулювання рефлексивного ставлення до власних онлайн-практик. Отримано такі результати: розроблено модель взаємозв’язку між активністю в соціальних мережах і трансформацією ціннісно-смислової сфери, визначено психологічні умови збереження смислової цілісності особистості в цифровому просторі.
The Impact of Social Networks on the Formation of the Value Semantic Sphere of Personality.
Матко, Д. А. Вплив соціальних мереж на формування ціннісно-смислової сфери особистості = The Impact of Social Networks on the Formation of the Value-Semantic Sphere of Personality : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Д. А. Матко ; наук. кер. О. М. Олексюк. – Миколаїв : НУК, 2025. – 116 с.
Keywords: соціальні мережі; ціннісно-смислова сфера; особистість.; social networks; value-semantic sphere; personality.; 053 ''Психологія''