Нейропсихологічна складова вивчення іноземної мови молодшими школярами - Шапочка Катерина Анатоліївна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена питанню нейропсихологічної складової вивчення іноземної мови в молодшому шкільному віці, що полягає у використанні особливостей розвитку дитячого мозку для ефективного засвоєння нового матеріалу. Наголошується, що розуміння цих нейропсихологічних аспектів може допомогти в розробці ефективних методик викладання іноземної мови для молодших школярів, що враховують особливості їх когнітивного розвитку, розглядаючи гру, як засіб формування іноземної мови, оскільки гра – соціальне явище, що виникло в процесі історичного розвитку людства з трудових дій, відображає реальну дійсність, удосконалюється з розвитком відносин «людина – суспільство». Вона є активною, свідомою, цілеспрямованою діяльністю, яка втілює потребу дитини в активності і позитивно впливає на мозок дитини, формування вищих психічних функцій, зокрема мислення й мовлення. Ігровий метод є ефективним у роботі з дітьми з особливими потребами, оскільки він створює сприятливі умови для навчання, сприяє розвитку різних навичок та може бути адаптованим до індивідуальних потреб кожної дитини. В статті наведено приклади ігор, які спрямовані на вивчення лексичних, лексико-граматичних одиниць у навчанні іноземних мов. Наголошується, що за допомогою гри відбувається стимуляція нейропластичності, оскільки гра включає нові й різноманітні завдання, які стимулюють мозок дитини створювати нові нейронні зв’язки. Ці завдання можуть включати запам’ятовування нових слів, вирішення завдань або взаємодію з іншими дітьми, що сприяє загальному розвитку мозку; покращення мотивації та емоційного стану; соціальний розвиток та мовна практика, що допомагає дітям розвивати навички спілкування та зміцнювати міжпівкульну координацію; інтеграція мультисенсорного навчання; зниження стресу та тривожності, релаксація і позитивний настрій, викликані грою, створюють сприятливі умови для засвоєння нових знань. Доведено, що гра є потужним інструментом у навчанні іноземних мов, оскільки вона не лише робить процес навчання цікавим і захоплюючим, але й активно стимулює нейропсихологічний розвиток дітей, зокрема дітей з особливими потребами.
Neuropsychological component of learning a foreign language by primary school students
Шапочка К.А. Нейропсихологічна складова вивчення іноземної мови молодшими школярами = Neuropsychological component of learning a foreign language by primary school students / К.А. Шапочка // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, – Дрогобич : Видавничий дім «Гельветика», 2024. – Вип. 75. Том 3. – С. 323-327
Keywords: нейропсихологічна складова; вивчення іноземних мов; молодші школярі; діти із ООП; гра; neuropsychological component; learning foreign languages; younger schoolchildren; children with special needs; game