Підвищення надійності роботи дизель-редукторного агрегату при зміні виду палива з удосконаленням конструкції шатуна. Прототип 6ЧСПН18/22 - Литвиненко Максим Сергійович (My University, 2023)
Завданням кваліфікаційної роботи є розробка конструкції суднового дизельного двигуна потужністю 160 кВт для реконструкції теплоходу типу "ОМ" з розробкою конструкції шатуна, що забезпечить надійну та довготривалу роботу дизеля в цілому. За базовий двигун при проектуванні був обраний дизель-редукторний агрегат з наддувом 6ЧСПН18/22, конструкція якого добре відпрацьована і який надійно працює при частоті обертання колінчастого валу n=750хв-1, але його потужність Р=150 кВт є недостатньою. Аналіз конструкцій та параметрів дизельних двигунів вітчизняного та зарубіжного виробництва свідчить про те, що збільшення їх потужності проводиться за рахунок тиску наддуву. При цьому зростає теплове навантаження шатунно-поршневої групи двигуна. Тому в кваліфікаційній роботі збільшена потужність проектованого дизель-редукторного агрегату 6ЧСПН18/22 Р=160 кВт отримана за рахунок підвищення тиску наддуву. Для забезпечення високих ресурсних показників запроектованого двигуна та надійності його роботи, а також для зручності монтажу та демонтажу при ремонті двигуна вдосконалена конструкція шатуна. Виконано розрахунки шатуна морського типу. Визначені заходи по охороні праці на електростанції, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. В графічній частині виконано креслення: загальний вигляд дизель- редукторного агрегату з наддувом 6ЧСПН18/22, поперечний розріз двигуна, складальні креслення шатуна двигуна-прототипу та проектованого двигуна, робочі креслення деталей шатуна та шатунного болта.
Литвиненко, М. С. Підвищення надійності роботи дизель-редукторного агрегату при зміні виду палива з удосконаленням конструкції шатуна. Прототип 6ЧСПН18/2 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / М. С. Литвиненко ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2023. – 78 с.