Етичні проблеми науки - Шинкаренко А. А.; Патлайчук О. В.; Shynkarenko A. A.; Patlaichuk O. V. (My University, 2025)
У статті розглядаються основні етичні проблеми науки, включаючи питання відповідальності науковців, етики досліджень на людях і тваринах, проблеми відкритого доступу до знань та соціальної відповідальності науки. Аналізуються випадки зловживань у науковій сфері та пропонуються можливі шляхи їхнього вирішення. Окрему увагу приділено впливу технологічного прогресу на суспільство та необхідності розробки міжнародних етичних стандартів.
Ethical problems of science
Шинкаренко, А. А. Етичні проблеми науки = Ethical problems of science / А. А. Шинкаренко, О. В. Патлайчук // Матеріали VІІI всеукр. студ. наук.-практ. конф. "Актуальні проблеми соціально-гуманітарних наук: перспективи та виклики". – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 345–348.
Keywords: етика науки; відповідальність учених; наукові дослідження; соціальна відповідальність; біоетика; фальсифікація даних; відкритий доступ; технологічний прогрес; ethics of science; responsibility of scientists; scientific research; social responsibility; bioethics; data falsification; open access; technological progress