Дослідження та удосконалення технології пошарового плазмового наплавлення на сталі аустенітного класу для адитивного виробництва - Петров Юрій Олександрович (НУК, 2024)
ПЗ: 68 с., 31 рис., 4 табл., 47 джерел інформації. Дипломна робота присвячена дослідженню та удосконаленню технології пошарового плазмового наплавлення на сталі аустенітного класу для адитивного виробництва. Метою роботи є дослідження та удосконалення процесу впливу пошарового плазмового наплавлення на процес кристалізації, формування структури та властивостей сталей аустенітного класу для використання в адитивному виробництві. У роботі проаналізовано сучасний стан технологій наплавлення, вивчено вплив термічного циклу на процес кристалізації та формування мікроструктури наплавленого металу, а також запропоновано технологічні підходи до зменшення залишкових напружень і підвищення механічних властивостей. Методами плазмового та плазма-МІГ наплавлення отримано зразки, на яких проведено металографічний аналіз, оцінено хімічний склад, міждендритну відстань, макро- та мікроструктуру. Результати показали, що використання холодного проковування сприяє зменшенню розміру зерна, зниженню анізотропії властивостей та поліпшенню твердості наплавленого металу. Практична цінність роботи полягає у розробці рекомендацій для підвищення якості виробів, отриманих методом адитивного виробництва, зокрема при створенні деталей складної геометрії та високих експлуатаційних характеристик.
Петров, Ю. О. Дослідження та удосконалення технології пошарового плазмового наплавлення на сталі аустенітного класу для адитивного виробництва : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / Ю. О. Петров ; наук. кер. А. В. Лабарткава. – Миколаїв : НУК, 2024. – 71 с.
Keywords: плазмове наплавлення; адитивне виробництво; термічний цикл; аустенітні сталі; мікроструктура; механічні властивості; 131 "Прикладна механіка"; plasma cladding; additive manufacturing; thermal cycle; austenitic steels; microstructure; mechanical properties