Проблема свідомості у штучному інтелекті: чи можлива ментальність без біології? - Патлайчук О. В.; Patlaichuk О. V. (My University, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу філософської проблеми свідомості у контексті сучасного розвитку штучного інтелекту. Автор розглядає, чи здатна штучна система проявляти ментальні властивості, подібні до людської свідомості, не маючи біологічної основи. У тексті аналізуються провідні філософські теорії свідомості – функціоналізм, фізикалізм, панпсихізм, теорія інтегрованої інформації – та їхнє застосування до сучасних моделей ШІ. Розглянуто аргументи «за» і «проти» можливості машинної свідомості, зокрема в контексті експериментів з великими мовними моделями (GPT), когнітивними архітектурами та роботизованими системами. Стаття ставить питання про те, чи можлива ментальність без біологічної тілесності, і які критерії свідомості можуть бути релевантними для штучних агентів.
The problem of consciousness in artificial intelligence: is mentality possible without biology?
Патлайчук, О. В. Проблема свідомості у штучному інтелекті: чи можлива ментальність без біології? = The problem of consciousness in artificial intelligence: is mentality possible without biology? / О. В. Патлайчук // Матеріали ХVІ міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 840–844.
Keywords: свідомість; ментальність; штучний інтелект; філософія свідомості; функціоналізм; біологізм; GPT; інтегрована інформація; машинна свідомість.; consciousness; mentality; artificial intelligence; philosophy of mind; functionalism; biologism; GPT; integrated information; machine consciousness