Підвищення надійності дизельного двигуна, потужністю 280 кВт за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. Прототип 6ЧН 15/18 - Соломенцева, Лілія Вікторівна (My University, 2022)
В даній кваліфікаційній роботі, у відповідності з поставленим завданням реалізовано завдання щодо підвищення надійності дизельного двигуна потужністю 280 кВт, спроектованого на базі 6ЧН 15/18, за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. В роботі описано об’єкт на який встановлено двигун, яким є маневровий тепловоз ТГМ-23Д. Розглянуто та описано будову та роботу двигуна прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сили та моменти що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Розглянуто та описано будову шатуна двигуна-прототипу. Проаналізовано переваги та недоліки штатної конструкції шатуна. Запропоновано конструкторське рішення що покращує умови змащення та охолодження поршневої групи і як наслідок підвищує надійність проектованого двигуна. Розраховано шатун на міцність та визначено параметри маслопідвідного каналу. В роботі розглянуто проблеми пов’язані зі шкідливим впливом токсичних компонентів відпрацьованих газів на навколишнє середовище. Визначено кількісні показники токсичних компонентів проектованого двигуна. Проаналізовано та описано небезпеки, що можуть виникати під час ремонту та експлуатації двигуна, за запропоновано заходи щодо їх запобігання. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Соломенцева, Л. В. Підвищення надійності дизельного двигуна, потужністю 280 кВт за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. Прототип 6ЧН 15/18 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / Л. В. Соломенцева ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2022. – 84 с.
Keywords: маневровий тепловоз; дизельний двигун; робочий цикл; система змащення; шатун; вібрація; шум; maneuvering diesel locomotive; diesel engine; working cycle; lubrication system; connecting rod; vibration; noise