Управління проєктами збереження та відновлення водних та водно-болотних екосистем - Зубко О. А.; Чумак В. С.; Zubkov Oleksandr; Chumak Vladislav (My University, 2025)
Зубко О. А. та Чумак В. С. «Управління проєктами збереження та відновлення водних та водно-болотних екосистем» – На правах рукопису. Кваліфікаційна робота за спеціальністю 101 - Екологія, освітня програма – Управління екологічними проєктами. Національний університет кораблебудування ім. адм. Макарова. Миколаїв, 2025. Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню складових управління проєктами збереження та відновлення водних та водно-болотних екосистем. У розділі 1 розкрито наукові підходи до визначення сутності водних і водно-болотних екосистем, подано їх класифікацію та охарактеризовано ключові функції. Розглянуто сучасні методології управління проєктами і можливості їх адаптації до проєктів відновлення екосистем. У розділі 2 проаналізовано сучасний стан водних ресурсів і біорізноманіття водно-болотних екосистем України. Визначено основні екологічні проблеми, проведено оцінку ефективності раніше реалізованих заходів зі збереження та відновлення екосистем. На основі SWOT-аналізу виявлено сильні й слабкі сторони, можливості та загрози управління екологічними проєктами в Україні. Розділ 3 присвячено визначенню мети, завдань, очікуваних результатів проєкту, розроблено його структуру, здійснено планування трудових, фінансових і матеріально-технічних ресурсів, виконано розрахунок бюджету та визначено джерела фінансування. Проаналізовано ризики реалізації проєкту, а також сформовано систему моніторингу, контролю та оцінки ефективності. У розділі 4 оцінено економічну, екологічну та соціальну ефективність реалізації проєкту. Обґрунтовано внесок проєкту в регіональний розвиток і досягнення Цілей сталого розвитку. У розділі 5 сформовано організаційну структуру управління проєктом. Розроблено план комунікацій і механізми взаємодії між зацікавленими сторонами. Окреслено підходи до управління якістю робіт і забезпечення стійкості результатів після завершення проєкту. У розділі 6 розглянуто питання з охорони праці під час реалізації екологічних проєктів.
Project management of water and wetlands ecosystems conservation and restoration
Зубко, О. А. Управління проєктами збереження та відновлення водних та водно-болотних екосистем = Project management of water and wetlands ecosystems conservation and restoration : магістерська робота ; спец. 101 "Екологія" / О. А. Зубко, В. С. Чумак ; наук. кер. Г. Г. Трохименко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 159 с.
Keywords: управління проєктами; екологічні проєкти; водно-болотні угіддя; водні екосистеми; 101 "Екологія"; project management; environmental projects; wetlands; aquatic ecosystems