Корекція загального недорозвитку мовлення у учнів початкової школи - Білоус Ірина Вікторівна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто проблему корекції загального недорозвитку мовлення у дітей початкової школи. Здійснено ґрунтовний аналіз наукових підходів до вивчення проблеми загального недорозвитку мовлення, проаналізовано психолого-педагогічні та логопедичні джерела щодо особливостей мовленнєвої недостатності в учнів початкової ланки освіти. Особливу увагу приділено питанням організації корекційно-логопедичної роботи з дітьми, які мають ЗНМ, а також можливостям підвищення ефективності такої роботи в сучасних умовах. У ході дослідження визначено критерії, показники та рівні сформованості мовлення дітей із ЗНМ, розроблено та апробовано дидактичну модель корекції мовленнєвих порушень, яка складається з послідовних етапів: мотиваційно-підготовчого, етап формування мовленнєвих компонентів, комунікативно-узагальнюючий етап. Опрацьовано систему прийомів, методів і форм організації корекційної роботи, адаптовану до індивідуальних особливостей мовленнєвого розвитку молодших школярів. Представлено ефективні педагогічні умови реалізації розробленої моделі, а також наведено практичні рекомендації для логопедів, учителів початкових класів та інших фахівців у сфері спеціальної освіти.
Correction of general speech underdevelopment in primary school students
Білоус І.В. Корекція загального недорозвитку мовлення у учнів початкової школи = Correction of general speech underdevelopment in primary school students : магістерська робота ; спец. 016 Спеціальна освіта / І.В. Білоус ; наук. кер. М.О. Супрун. – Миколаїв : НУК, 2025. – 121 с.
Keywords: загальний недорозвиток мовлення; подолання мовленнєвих порушень; корекційно-логопедична робота; учні початкової школи; general speech underdevelopment; overcoming speech disorders; correctional and speech therapy work; primary school students