Лабораторний стенд для дослідження роботи тахогенератора постійного струму - Савченко, Олег Валерійович; Білюк, Іван Сергійович; Фоменко, Андрій Миколайович; Шарейко, Дмитро Юрійович; Гаврилов, Сергій Олексійович; Ольшевський, Сергій Іванович; Бугрім, Леонід Іванович; Кириченко, Олександр Сергійович; Фоменко, Ліліана Андріївна (My University, 2019)
Корисна модель відноситься до лабораторних стендів для дослідження елементів систем автоматики, промислових роботів, верстатів з ЧПК і може бути використана в інших технічних пристроях електромеханічних систем керування. Вона відрізняється тим, що було додано мікроконтролер Attiny2313, за допомогою якого було реалізоване широтно-імпульсне регулювання швидкості двигуна та зняття характеристик оптичного тахометра. Також у стенді було використано символьний дисплей, на якому виводиться значення оптичного тахометра та режими роботи мікроконтролера. Також у коло керування двигуном постійного струму було додано вольтамперметр, для зняття характеристик системи керування. Навантаження у колі якоря тахогенератора відбувається за допомогою перемикача S6 Покращення компактності, точності керування, надійності та довговічності системи керування досягається за рахунок модульності конструкції та використання оптичного тахометра.
Пат. 136568 Україна. Лабораторний стенд для дослідження роботи тахогенератора постійного струму / О. В. Савченко, І. С. Білюк, А. М. Фоменко, Д. Ю. Шарейко, С. О. Гаврилов, С. І. Ольшевський, Л. І. Бугрім, О. С. Кириченко, Л. А. Фоменко (Україна). – Заявл. 04.03.2019 ; опубл. 27.08.2019, Бюл. № 16.
Keywords: лабораторний стенд; тахогенератор; мікроконтролер Attiny2313; оптичний тахометр