Психологічні чинники соціальної реінтеграції учасників бойових дій - Мачечук Н. В.; Machechuk N. V. (My University, 2025)
Мачечук Н. В. Психологічні чинники соціальної реінтеграції учасників бойових дій Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 70 сторінок. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та емпіричне вивчення психологічних чинників, що впливають на процес соціальної реінтеграції учасників бойових дій, а також розробка рекомендацій щодо покращення цього процесу. Після опрацювання наукових джерел, до загального списку літератури було включено 63 позиції, з яких значна частина — сучасні українські та зарубіжні дослідження останніх п’яти років. Для досягнення мети застосовано комплекс методів: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення наукових джерел), емпіричні (опитування, психодіагностичні методики — опитувальник посттравматичних когніцій, шкала життєвої задоволеності, шкала суб’єктивного благополуччя, шкала тривожності Спілбергера–Ханіна та статистичні (описова статистика, кореляційний аналіз). Емпіричне дослідження охопило 36 учасників бойових дій, всі чоловіки, вік респондентів від 24 до 51 року, термін участі в бойових діях від 8 місяців до 3 років. Проведені вимірювання за обраними психодіагностичними методиками показав психологічні особливості учасників бойових дій, які впливають на процес їх реінтеграції в цивільне життя. Негативні думки про світ і самозвинувачення, підвищений рівень тривожності, не задоволеність власним життям та низький рівень суб’єктивного благополуччя вказують на те, що для ефективної соціальної реінтеграції учасників бойових дій треба впроваджувати програму сприяння соціальній інтеграції. Отримані дані показали, що соціальна реінтеграція учасників бойових дій є багатогранним процесом, що потребує комплексного підходу та координації зусиль держави, суспільства, родини та самих ветеранів.
Psychological Factors of Social Reintegration of Combatants
Мачечук, Н. В. Психологічні чинники соціальної реінтеграції учасників бойових дій = Psychological Factors of Social Reintegration of Combatants : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Н. В. Мачечук ; наук. кер. І. Є. Чугуєва. – Миколаїв : НУК, 2025. – 90 с.
Keywords: війна; ветерани; соціальна реінтеграція.; war; veterans; social reintegration.; 053 ''Психологія''