Особливості формування уявлень про геометричні фігури у дітей молодшого дошкільного віку - Мармазинська І.І. (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено науково-теоретичне обґрунтування та експериментальну перевірку педагогічних умов формування уявлень про геометричні фігури у дітей молодшого дошкільного віку. Проведено аналіз психолого-педагогічних і науково-методичних джерел, що розкривають особливості пізнавального розвитку молодших дошкільників, специфіку сенсорного сприймання та роль ігрової діяльності у формуванні елементарних математичних уявлень. Розглянуто психологічні особливості дітей молодшого дошкільного віку, визначено характерні труднощі у сприйманні геометричних форм і способи їх подолання через ігрову, практичну та пізнавальну діяльність. Розроблено систему роботи з формування уявлень про геометричні фігури у дітей молодшого дошкільного віку, яка включає дидактичні ігри, вправи на порівняння, накладання, класифікацію та практичні дії з предметами. Експериментально перевірено ефективність запропонованої системи, що підтвердила позитивний вплив ігрових методів на розвиток сенсорних та пізнавальних умінь дітей молодшого дошкільного віку. Розроблено практичні рекомендації для вихователів щодо організації роботи з дітьми молодшого дошкільного віку з використанням наочності, ігрових прийомів та сенсорного матеріалу.
Peculiarities of forming ideas about geometric figures in children of younger preschool age
Мармазинська І.І. Особливості формування уявлень про геометричні фігури у дітей молодшого дошкільного віку = Peculiarities of forming ideas about geometric figures in children of younger preschool age : магістерська робота ; спец. 012 Дошкільна освіта / І.І. Мармазинська; наук. кер. А.В. Курчатова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 127 с.
Keywords: геометричні фігури; уявлення; молодший дошкільний вік; ігрова діяльність; сенсорний розвиток; педагогічні умови.