Сутність та передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні - Бабич, М. М.; Babych, M. M.; Бабич, Н. Н. (My University, 2018)
Мета. Встановлення сутності та визначення передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є фундаментальні положення формування системи продовольчого забезпечення; сучасна економічна теорія, яка визначає цілі та закономірності стійкого розвитку світу та України; наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з питань забезпечення продовольчої безпеки, державного управління та законодавчого врегулювання даної проблеми. Методологічну основу дослідження складають загальнонаукові та специфічні методи наукового пізнання. У процесі дослідження використовувались такі методи економічних досліджень: абстрактно-логічний (формування теоретичних узагальнень і висновків); монографічний (вивчення наукових праць з проблем формування коротких ланцюгів постачання); термінологічного аналізу і операціоналізації понять (дослідження концептуальних підходів до тлумачення поняття «короткі ланцюги постачання», визначення визначальних ознак коротких ланцюгів постачання та відповідних їм рис); прямого аналізу та синтезу (систематизація законодавчих ініціатив країн- членів ЄС з досліджуваної проблеми). Результати. Здійснено критичний аналіз підходів науковців до визначення сутності поняття «короткі ланцюги постачання». Встановлено, що географічна близькість визначається як фізично близька і вимірюється як відстань між виробниками та споживачами; соціальна близькість означає відсутність посередників або мала їх кількість, довірчі відносинами між виробником і споживачем, які знають один одного та продукт, солідарність між виробниками та споживачами, залучення до місцевої системи харчування, зв’язок з місцевими традиціями харчування; економічна близькість означає, що гроші циркулюють у межах громади чи певної місцевості. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку дослідження основних критеріїв, необхідних для визначення коротких ланцюгів постачання: географічна (фізично близька і вимірюється як відстань між виробниками та споживачами), соціальна (відсутність посередників або мала їх кількість, довірчі відносинами між виробником і споживачем, які знають один одного та продукт, солідарність між виробниками та споживачами, залучення до місцевої системи харчування, зв’язок з місцевими традиціями харчування) та економічна (гроші циркулюють у межах громади чи певної місцевості) близькість. Вперше обґрунтовано передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні через призму особливостей розвитку сільських територій, потреб споживачів, виробників та громади. Практична значущість. Розвиток різних форм та типів коротких ланцюгів постачання дозволяє вирішити завдання поліпшення харчування на місцевому рівні та отримати додатковий позитивний вплив для формування моделі сталого розвитку сільських територій. Основні положення та висновки, сформульовані в роботі, можуть бути використаними при підготовці підручників, навчальних посібників, методичних матеріалів, розробці лекцій та практичних занять з питань формування коротких ланцюгів постачання, що є складовою регіонального управління та місцевого самоврядування.
Бабич, М. М. Сутність та передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні = Essence and preconditions for the development of short supply chains in Ukraine / М. М. Бабич // Сталий розвиток економіки : міжнар. наук.-вироб. журн. – Біла Церква, 2018. – № 2 (39). – С. 41–50.
Keywords: короткі ланцюги постачання; виробник; споживач; громада; сільська територія; географічна близькість; соціальна близькість; економічна близькість; short supply chains; producer; consumer; community; rural area; geographical proximity; social proximity; economic proximity; короткие цепи поставки; производитель; потребитель; община; сельская территория; географическая близость; социальная близость; экономическая близость