Антикорупційне законодавство України: ефективність та шляхи вдосконалення - Клименко А. О. (My University, 2025)
Клименко А. О. Антикорупційне законодавство України: ефективність та шляхи вдосконалення – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню ефективності та шляхів вдосконалення антикорупційного законодавства України. У першому розділі «Теоретико-правові засади та методологія дослідження ефективності та шляхів вдосконалення антикорупційного законодавства України» розкрито поняття корупції та її правову природу. Проаналізовано основні принципи антикорупційної політики. Детально розглянуто міжнародні стандарти протидії корупції та їх імплементацію в Україні. У другому розділі «Аналіз ефективності чинного антикорупційного законодавства України» проаналізовано основні нормативно-правові акти у сфері боротьби з корупцією. Досліджено діяльність антикорупційних органів, зокрема НАБУ, САП, НАЗК. Проаналізовано судову практику у справах, пов’язаних з корупцією. Третій розділ «Проблеми та недоліки антикорупційного законодавства України» присвячений аналізу недоліків в координації роботи антикорупційних органів. Охарактеризовано вплив різних чинників на ефективність боротьби з корупцією. З’ясовано шляхи вдосконалення антикорупційного законодавства України. У Висновках підведено підсумки та констатовано, що антикорупційне законодавство України має значний потенціал для подолання корупції, проте його реалізація потребує системних змін та комплексного підходу. Вдосконалення правових механізмів, забезпечення незалежності антикорупційних органів та активна участь громадянського суспільства є ключовими факторами успіху в боротьбі з корупцією. Лише за умови синергії зусиль держави, суспільства та міжнародної спільноти Україна зможе досягти реального прогресу на шляху до прозорості та верховенства права.
Клименко, А. О. Антикорупційне законодавство України: ефективність та шляхи вдосконалення : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / А. О. Клименко ; наук. кер. О. Г. Набокова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 74 с.
Keywords: корупція; державна антикорупційна політика; система суб’єктів запобігання корупції; громадянське суспільство; правове регулювання; міжнародна співпраця; міжнародні стандарти протидії корупції; 081 ''Право''