Підвищення надійності карбюраторного двигуна для військового автомобіля, потужністю 125 кВт, за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. Прототип 8Ч 10/9,5 - Єрмоленко Євген Васильович (My University, 2025)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання запропоновано рішення щодо підвищення надійності карбюраторного двигуна для військового автомобіля, потужністю 125 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 8Ч 10/9,5, за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. Описано об’єкт встановлення двигуна, яким є військовий автомобіль що працює в складі мобільної вогневої групи. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Описано умови роботи шатунно-поршневої групи з урахуванням теплових та механічних навантажень, розглянуто різні варіанти конструктивного виконання ШПГ, зазначено її переваги та недоліки. Виявлено суттєві динамічні навантаження на деталі кривошипно-шатунного механізму карбюраторного двигуна на номінальному режимі та режимі максимальної потужності. Запропоновано нову полегшену конструкцію шатуна за рахунок крокового свердлення стрижня шатуна без зниження його параметрів міцності та надійності. Розраховано параметри міцності головки, стрижня та нижньої головки шатуна з урахуванням запропонованих конструктивних змін. Описано проблеми щодо шкідливого впливу проектованого двигуна на навколишнє середовище під час роботи. Визначено кількісні показники викиду токсичних компонентів проектованого двигуна. Проаналізовано основні небезпеки що виникають час ремонту та експлуатації двигуна, та запропоновано заходи щодо їх запобігання. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Єрмоленко, Є. В. Підвищення надійності карбюраторного двигуна для військового автомобіля, потужністю 125 кВт, за рахунок вдосконалення конструкції шатуна. Прототип 8Ч 10/9,5 : бакалаврська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / Є. В. Єрмоленко ; наук. кер. А. І. Дубовець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2025. – 91 с.
Keywords: військовий автомобіль; карбюраторний двигун; параметри робочого циклу; шатунно-поршнева група; шатун; датчик; вібрація; шум; 142 ''Енергетичне машинобудування''; military vehicle; carburetor engine; operating cycle parameters; connecting rod and piston group; connecting rod; sensor; vibration; noise