Стохастична теорія концептуального проєктування службово-допоміжного та технічного флотів - Нєкрасов В. О.; Nekrasov Valeriy O. (My University, 2025)
Метою роботи є розробка узагальненого методу проєктування составів суден службово-допоміжного та технічного флотів, який спирається на методологію створення структурно-складних організаційно-технічних систем, в основі якої знаходиться використання методів стохастичної теорії концептуального проєктування. Особливостями цих методів є врахування випадкового характеру функціональних операцій створення і експлуатації флотів на протязі певного періоду їх життя та використання теорії ймовірностей не тільки для визначення характеристик ефективності експлуатації флотів, але і характеристик їх надійності. Методика. Для структурно-складних організаційно-технічних систем, таких, як флоти, що знаходяться під впливом випадкових факторів, запропонований метод проєктування основується на використанні ймовірнісних методів теорії дослідження операцій, які не використовують алгоритми теорії масового обслуговування. При цьому множина взаємно пов’язаних операцій створення та експлуатації службово-допоміжного та технічного флотів складають моделі їх функціонування. Вони будуються за допомогою методів стохастичного математичного моделювання и дозволяють досягнути дві основні цілі проєктування – визначити показники ефективності та надійності проєктних рішень. За участю цих показників формулюються оптимізаційні задачі, в яких комплекси показників ефективності та надійності грають роль цільових функцій. Розв’язання оптимізаційних задач здійснюється методами нелінійного програмування. Результати та їхня наукова новизна. В роботі викладення загальних питань розробленого узагальненого методу стохастичної теорії концептуального проєктування службово-допоміжного та технічного флотів, який складає її наукову новизну, супроводжується ілюстраціями прикладів розв’язання проблем оптимізаційного поповнення та оптимізації составів цих флотів. Практична значимість. Метод може бути практичним інструментом для відповідних наукових досліджень в вищих навчальних закладах та наукових організаціях суднобудування, річкового, морського та військово-морського відомств.
Stochastic theory of conceptual designing the service-auxiliary and technical fleets
Нєкрасов, В. О. Стохастична теорія концептуального проєктування службово-допоміжного та технічного флотів = Stochastic theory of conceptual designing the service-auxiliary and technical fleets / В. О. Нєкрасов // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 37–45.
Keywords: службово-допоміжний флот; технічний флот; стохастична теорія; концептуальне проєктування; моделі функціювання; показники ефективності і надійності; методи оптимізації; service-auxiliary fleet; technical fleet; stochastic theory; conceptual designing; operating models; efficiency and reliability indicators; optimization methods