Систематизація та візуалізація експериментальних випробувань газотурбінних камер згоряння у середовищі Common Lisp - Казимиренко Юлія; Михелєв Ігор; Матвєєв Микола; Kazymyrenko Yuliia; Mykheliev Igor; Matvyeyev Mykola (My University, 2023)
Стаття присвячена вирішенню важливої науково-технічної проблеми створення нових моделей візуалізації розрахункових та експериментальних даних для енергетичного машинобудування. Мета роботи полягатиме у розробці науково-методичного підґрунтя з програмним забезпеченням для візуалізації вимірювань температур при випробуваннях газотурбінних камер згоряння та його адаптацією для постановки і розв’язання ситуаційних завдань у навчальному процесі вишу. Методи дослідження. В основу геометричної інтерпретації формування масиву даних покладено модель елементарної комірки; алгоритм побудови двовимірної поверхні розподілу температурних полів з ефектом згладжування складено методом Гауса. Для реалізації алгоритму розроблено програмне забезпечення на мові Common Lisp; проєкт інформаційної системи представлено у вигляді сукупності графів; вивід результатів обчислень здійснюється за допомогою графічної програми Gnuplot. Методом SWOT-аналізу досліджено доцільність використання розробки у навчальному процесі студентів із застосуванням кейс-методології. Наукове значення одержаних результатів полягають у розробці науково-методичного підґрунтя алгоритмічної автоматизації візуалізації результатів стендових випробувань газотурбінних камер згоряння. Результати досліджень впроваджено на виробництві та планується використати у наукових дослідженнях і навчальному процесі. Висновки. Для енергетичного машинобудування проаналізовано сучасний стан обробки експериментальних результатів з візуалізацією даних; визначена необхідність розробки програмного забезпечення з використанням середовища, доступного для кола інженерів-конструкторів. Розроблене програмне забезпечення реалізує функції вибірки даних, їх осереднення, відсіву недійсних значень, відновлення значень у відокремлених точках з побудовою функцій осереднення за методом Гауса та можливістю корегування даних у ручному режимі. Проєкт інформаційної системи містить сукупність графів: орієнтований System-graph описує залежність системи температурного поля від її складових систем. Розглянуто можливість застосування реальної практичної ситуації на машинобудівному підприємстві та у кейс-технологіях навчального процесу.
Systematization and visualization of experimental tests of gas turbine combustion chambers in the Common Lisp environment
Систематизація та візуалізація експериментальних випробувань газотурбінних камер згоряння у середовищі Common Lisp = Systematization and visualization of experimental tests of gas turbine combustion chambers in the Common Lisp environment / Ю. Казимиренко, І. Михелєв, М. Матвєєв // Інформаційні технології та суспільство. – 2023. – Вип. 1 (7). – С. 29–35.
Keywords: модель елементарної комірки; Common Lisp; інформаційні технології; програмне забезпечення; кейс-метод; енергетичне машинобудування; unit cell model; information technology; software; case method; power engineering