Особливості багатошарового наплавання з використанням модуляції параметрів дугового процесу - Лебедєв, Володимир Олександрович; Тищенко, Віктор Олексійович; Спіхтаренко, Володимир Володимирович; Лой, Сергій Анатолійович; Lebedev, Vladimir A.; Tishchenko, Victor A.; Spihtarenko, Vladimir V.; Loi, Serhii A. (My University, 2022)
Наплавлення застосовується в основному для відновлення вузлів, що вже перебували в експлуатації, і тим самим продовжують термін їх експлуатації. Серед способів наплавлення можна відзначити два основних напрямки, які реалізуються за рахунок імпульсних і модульованих алгоритмів впливу на дуговий процес. Це насамперед способи, що впливають роботу джерела зварювального струму з періодичною зміною вихідної напруги та системи подачі електродного дроту з можливістю управління струмом зварювання – наплавлення. Метою роботи є підвищення експлуатаційних характеристик наплавлення за рахунок реалізації імпульсних та модульованих методів на дуговий процес. У даній роботі наведено дослідження та аналіз характеристик металу в зоні між наплавленими валиками, а також у зоні багатошарового наплавлення з оцінкою їх впливу на експлуатаційні можливості вузлів та деталей при використанні наплавлення з модульованими режимами. Для проведення програми досліджень було обрано комплекс обладнання у складі автомата А-874Н з випрямлячем ВДУ-506. Модуляція параметрів режиму проводилася за допомогою дослідної приставки модулятора ОИ-10 – конструкції ІЕЗ ім. Є.О. Патона шляхом періодичної зміни частоти обертання валу приводного електродвигуна механізму подачі електродного дроту, або синхронізованого впливу на електричні ланцюги управління джерела живлення та електроприводу двигуна подачі електродного дроту. У модуляторі є два канали управління – для електроприводу механізму подачі електродного дроту, а також заданням рівнів максимальної та мінімальної вихідної напруги і максимальної та мінімальної частот обертання валу приводного електродвигуна і відповідно струму зварювання. Наплавлення дослідних зразків проводилося високолегованим порошковим самозахисним електродним дротом ПП-АН-140 діаметром 2,0 мм. Наплавлення виконували на стандартних зразках, виконаних з легованих конструкційних сталей, переважно матеріалів штампового інструменту. Наплавлений шар випробовувався на зносостійкість. Вивчалася мікротвердість та мікроструктура отриманого шару. Результати дослідження показали, що використання модульованого струму при наплавленні зносостійкого шару дозволяє збільшити показники зносостійкості, при цьому модуляція режимів дугового процесу дозволяє поліпшити показники зносостійкості, так і показники твердості.
Особливості багатошарового наплавання з використанням модуляції параметрів дугового процесу = Characteristics of multi-layer deployment using modulation of arc process parameters / В. О. Лебедєв, В. О. Тищенко, В. В. Спіхтаренко, С. А. Лой // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2022. – № 1 (16). – С. 15–23.
Keywords: зварювання; дугове наплавлення; електродний дріт; модуляція режимів; структура металу; модульований струм; аналіз; welding; arc surfacing; electrode wire; modulation of modes; metal structure; modulated current; analysis