Економічна безпека як складова національної безпеки України - Киш В. В. (My University, 2025)
Киш В. В. Економічна безпека як складова національної безпеки України – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню сутності, правового значення та елементного складу економічної безпеки як складової національної безпеки України. Проаналізовано чинне законодавче регулювання, виявлено системні проблеми, що виникають у процесі забезпечення економічної безпеки як складової національної безпеки України, та обґрунтовано шляхи його вдосконалення. У першому розділі «Теоретико-правові основи економічної безпеки» розкрито поняття та сутність економічної безпеки. Охарактеризовано теоретичний підхід до економічної безпеки як складової національної безпеки. Проаналізовано нормативно-правову базу забезпечення економічної безпеки в Україні. У другому розділі «Система забезпечення економічної безпеки в Україні» проаналізовано інституційну структуру забезпечення економічної безпеки. Детально розглянуто роль органів державної влади у формуванні та реалізації політики економічної безпеки. Досліджено взаємодію держави та приватного сектору в забезпеченні економічної безпеки. З’ясовано вплив глобалізації та тіньової економіка і корупція як правових викликів та загроз економічній безпеці України. Третій розділ «Шляхи вдосконалення правового забезпечення економічної безпеки України» присвячений аналізу міжнародного досвіду забезпечення економічної безпеки та його імплементації в Україні. Обґрунтовано розробку ефективної законодавчої бази у сфері економічної безпеки. У Висновках підведено підсумки та констатовано, що, економічна безпека є фундаментальною складовою національної безпеки України, оскільки вона забезпечує стійкість економічної системи, соціальну стабільність та здатність держави протистояти внутрішнім і зовнішнім викликам. У сучасних умовах глобалізації та зростання геополітичних ризиків економічна безпека набуває стратегічного значення, впливаючи на всі сфери суспільного життя. Аналіз основних загроз, таких як фінансова нестабільність, енергетична залежність, кіберзагрози та корупція, свідчить про необхідність інтегрованого підходу до формування механізмів її забезпечення. Важливим є впровадження ефективної нормативно-правової бази, що регулюватиме економічні процеси, а також розвиток інституційної спроможності держави. Успішне забезпечення економічної безпеки сприятиме сталому економічному розвитку, підвищенню добробуту населення та зміцненню суверенітету України на міжнародній арені.
Киш, В. В. Економічна безпека як складова національної безпеки України : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / В. В. Киш ; наук. кер. І. Ю. Дубинський. – Миколаїв : НУК, 2025. – 78 с.
Keywords: економіка; економічна безпека; національна безпека; правове регулювання; інституційна спроможність; механізми забезпечення економічної безпеки; 081 ''Право''