Вдосконалення технологічної системи аспірації в процесах транспортування сипких матеріалів на прикладі дільниці коксосортування - Галай В. А.; Максимова Н. М.; Halay Volodymyr A.; Maksymova Nataliia M. (Гельветика, 2024)
Мета. Метою досліджень є пошук оптимального варіанту вдосконалення системи аспірації існуючої установки сортування коксу для забезпечення якості повітря в робочих зонах обслуговуючого персоналу, зменшення екологічного навантаження на навколишнє середовище, виконання норм встановлених законодавством та оптимізацію операційних витрат виробництва. Методика. Задля дослідження удосконалення шляхів видалення забрудненого повітря із робочих зон персоналу на дільниці коксосортування коксового цеху було проведено інструментальне вимірювання вмісту коксового пилу в повітрі робочих зон приміщень коксосортувалки під час роботи установки та повторне вимірювання в тих самих точках без використання газоочисної установки. Основні параметри рукавного фільтру визначено розрахунково. Результати. Якість повітря в робочих зонах і повітря, яке скидається, є задовільною, оскільки відповідає встановленим нормативним значенням, але в контексті сучасних тенденцій спрямованих на підвищення вимог щодо якості повітря та показників ресурсо- та енергоефективності виробництва набуває актуальності подальше дослідження вдосконалення систем аспірації та газоочисної установки на дільницях коксосортування коксового цеху. Для очищення повітря від пилу, що надходить від місць пересипів грохотів та валкових сит, установку аспірації та очищення газів доцільно або реконструювати, або замінити з причин виявлення ряду експлуатаційних недоліків: ускладнена наладка розподілу газового потоку; схильність газоходів до абразивного зношення; гідравлічний опір розгалуженої системи газоходів; неможливість підлаштовувати систему під фактичні потреби виробничого процесу. Доцільно зменшити продуктивність аспіраційного пристрою до мінімально можливої з урахуванням забезпечення припинення виходу пилу з укриття, шляхом встановлення місцевих пиловсмоктуючих пристроїв. Наукова новизна. Виявлені та обґрунтовані шляхи вдосконалення системи аспірації та газоочисної установки на дільниці коксосортування коксового цеху за рахунок застосування аспіраційних пристроїв місцевої дії оптимальної продуктивності. Практична значимість. Обґрунтовано використання місцевих пилозахисних пристроїв, що спрощує повернення уловленого пилу в технологічний процес та значно зменшує витрати енергії на виробництво коксу.
Improvement of the technological system of aspiration in the processes of transporting bulk materials on the example of a coke sorting section
Галай, В. А. Вдосконалення технологічної системи аспірації в процесах транспортування сипких матеріалів на прикладі дільниці коксосортування = Improvement of the technological system of aspiration in the processes of transporting bulk materials on the example of a coke sorting section / В. А. Галай, Н. М. Максимова // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 3 (496). – С. 147–156.
Keywords: системи аспірації та газоочисної установки; установки очистки газу; пил; дільниця коксосортування коксового цеху; рукавний фільтр; aspiration and gas cleaning systems; gas cleaning units; dus; coke sorting section of the coke shop; bag filter