Зелена енергетика як ключовий елемент низьковуглецевого розвитку: світові тенденції і перспективи для України - Літвак, О. А. (My University, 2021)
Дослідження присвячено аналізу процесів формування низьковуглецевого розвитку в країнах світу та в Україні. Визначено, що низьковуглецевий розвиток може бути досягнутий за рахунок скорочення частки джерел енергії на основі викопного палива і збільшення обсягів використання відновлювальних джерел енергії, а також за допомогою заходів енергоефективності. Останні роки простежується світова тенденція щодо підвищення конкурентоздатності відновлюваної енергетики, особливо в секторі вітрової та сонячної енергії. Обгрунтовано, що державна політика відіграє важливу роль у трансформації енергетичних систем розвинених країн світу. Шляхом застосування фіскальних інструментів, формування галузевих стандартів уряд здатний стимулювати розвиток зеленої енергетики. Визначено, що для України низьковуглецевий розвиток має стати основною моделлю національної економіки і сприяти економічному та соціальному розвитку. В Україні прийнято ряд законодавчо-нормативних актів в енергетичній сфері, які відповідають вимогам Паризької угоди про зміну клімату і визначають політики і заходи зі скорочення питомого споживання вуглеводневого палива і підвищення енергоефективності економіки. Сприятливі природно-кліматичні умови України, ефективне залучення та використання інвестицій нададуть можливість в повній мірі реалізувати потенціал відновлюваної енергетики в Україні з метою забезпечення кліматичної стійкості і формування процесу економічного зростання.
Літвак, О. А. Зелена енергетика як ключовий елемент низько вуглецевого розвитку: світові тенденції і перспективи для України / О. А. Літвак // Сучасна траєкторія розвитку науково-технічного прогресу в Україні та світі : кол. монографія / за заг. ред. Т. А. Ємельянової. – Львів-Торунь : Ліга-Прес, 2021. – С. 80–112.
Keywords: зелена енергетика; низьковуглецевий розвиток; викиди вуглекислого газу; енергоємність; відновлювальні джерела енергії; енергетична політика відновлюва; green energy; low carbon development; carbon emissions; energy intensity; renewable energy sources; energy policy