Роль психологічної підтримки в реабілітації жінок-жертв домашнього насильства - Христиановська Л. (My University, 2025)
Христиановська Л. Роль психологічної підтримки в реабілітації жінок-жертв домашнього насильства. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія» освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 90 сторінок. Метою дослідження є наукове обґрунтування та комплексний аналіз психологічних механізмів, що забезпечують ефективність реабілітації жінок – жертв домашнього насильства, а також визначення факторів, які впливають на відновлення їхнього психоемоційного стану, соціальної активності та здатності до побудови безпечних міжособистісних стосунків. У процесі вивчення літературних джерел, присвячених проблемам посттравматичного відновлення, травматичного стресу та психологічної допомоги постраждалим, було опрацьовано 64 наукових джерела, що дозволило сформувати теоретичну основу дослідження. Проведений аналіз актуальних наукових праць показав, що психологічна підтримка відіграє ключову роль у процесі реабілітації жінок, які зазнали насильства, оскільки впливає на зниження інтенсивності посттравматичних реакцій, підвищення рівня самооцінки, розвиток навичок емоційної регуляції та формування усвідомлених моделей поведінки. Встановлено, що ефективність реабілітаційних програм значною мірою визначається застосуванням комплексних психокорекційних підходів, які включають когнітивно-поведінкові техніки, емоційно-смислову терапію, методи відновлення тілесної безпеки, арттерапію та групові форми підтримки. Особливу увагу приділено аналізу психологічних чинників, що впливають на процес реабілітації, серед яких рівень травматичного досвіду, мотивація до змін, соціальна підтримка, сформованість копінг-стратегій, здатність до рефлексії та психологічної саморегуляції. Уточнено значення міжвідомчої взаємодії між психологами, соціальними службами, медичними фахівцями та правозахисними організаціями, що забезпечує комплексність допомоги та сприяє підвищенню ефективності відновлення жінок.
The Role of Psychological Support in the Rehabilitation of Women Victims of Domestic Violence
Христиановська, Л. Роль психологічної підтримки в реабілітації жінок-жертв домашнього насильства = The Role of Psychological Support in the Rehabilitation of Women Victims of Domestic Violence : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Л. Христиановська ; наук. кер. О. Ю. Кравчук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 93 с.
Keywords: психологічна підтримка; жінки-жертви домашнього насильства; травматичний досвід; емоційна регуляція; реабілітація; психокорекційні методи; соціальна підтримка; 053 ''Психологія''; psychological support; women victims of domestic violence; traumatic experience; emotional regulation; rehabilitation; psychocorrective methods; social support