Становлення та розвиток спортивного руху української діаспори в США - Лелека Віталій Миколайович (My University, 2023)
У статті обґрунтовано становлення та розвитку спортивного руху української діаспори в США. Спортивний рух в українській діаспорі США та інших європейських країнах є цікавим феноменом світового спорту й має давні і унікальні традиції. український діаспора спортивний. Головною метою функціонування організованих спортивних структур західної діаспори є виховання української молоді в національному дусі, її єднання та спілкування в українському середовищі. Український еміграційний спортивний рух як помітне явище виник під час Першої світової війни. У розвитку українського спорту за межами українських земель варто виділити такі періоди: спортивно-гімнастичний рух в таборах військовополонених у часи першої cвітової війни (19І6-1923 рр.); український еміграційний спорт на територіях Німеччини та Австрії в перші повоєнні роки (1945-1948 рр.); організований спортивний рух в середовищі української західної діаспори (1955-2000 рр.).
Establishment and development of the sports movement ukrainians of the USA
Становлення та розвиток спортивного руху української діаспори в США = Establishment and development of the sports movement ukrainians of the USA / В.М.Лелека // Наукові записки Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. - 2023. - Випуск 209. - С. 238-241.
Keywords: Спортсмени; Спортивні трансляції; Спортивно-патріотичні клуб; и