Правове забезпечення митного контролю у сфері морської торгівлі - Яшна Д. С. (My University, 2025)
Яшна Д. С. Правове забезпечення митного контролю у сфері морської торгівлі – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню правового забезпечення та організаційно-правовим основам митного контролю у сфері морських перевезень. В результаті дослідження систематизовано зміст, структуру та види митного контролю, що здійснюється в морських портах, а також проаналізовано нормативні й процедурні механізми його реалізації. У роботі наголошено, що митний контроль в умовах морської логістики охоплює не лише адміністративну перевірку товарів, але й елементи цифрового моніторингу, прогнозування ризиків та виявлення загроз на основі інтелектуального профілювання. З’ясовано, що морський митний контроль виконує функції запобігання незаконному переміщенню вантажів, моніторингу ланцюгів постачання та забезпечення екологічної й технічної безпеки. У першому розділі «Загальна характеристика митного контролю у сфері морської торгівлі» розкрито понятійно-структурну природу контролю, класифікацію його форм і законодавчі засади, на яких він ґрунтується. У другому розділі «Організаційно-правовий механізм митного контролю при переміщенні товарів морським транспортом» розглянуто особливості впровадження процедур контролю залежно від типу судна, характеру вантажу та логістичного маршруту, з акцентом на цифрові технології. В третьому розділі «Забезпечення законності при здійсненні митного контролю у сфері морської торгівлі» досліджено систему правових гарантій, зокрема застосування управління ризиками, регламентацію дій інспектора, дотримання норм міжнародного морського права й усунення нормативних колізій. У Висновках окреслено необхідність уніфікації термінології, електронізації перевірок, створення цифрової шини обміну даними та перетворення митного контролю на механізм превентивного правового моніторингу.
Яшна, Д. С. Правове забезпечення митного контролю у сфері морської торгівлі : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / Д. С. Яшна ; наук. кер. І. М. Дмитрук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 76 с.
Keywords: митний контроль; морська торгівля; управління ризиками; цифрові технології; правові гарантії; документообіг; тип вантажу; морське право; класифікація; інспекційна процедура; 081 ''Право''