Цифрова трансформація управління людським капіталом підприємств морегосподарського комплексу - Рогов В’ячеслав Георгійович; Rogov Viacheslav H. (My University, 2024)
Досліджено вплив цифрових інструментів на оптимізацію управління людським капіталом підприємств морегосподарського комплексу в умовах змінного бізнес-середовища. Проаналізовано роль систем управління людськими ресурсами, інформаційних систем управління персоналом та систем управління людським капіталом. Ці системи не лише автоматизують рутинні процеси, але й створюють умови для стратегічного розвитку організацій, підвищуючи їх ефективність та адаптивність до динамічних змін. У межах дослідження акцентується увага на значенні аналітики даних у сфері управління людським капіталом підприємств морегосподарського комплексу. Використання аналітичних інструментів надає можливість виявляти тенденції на ринку праці, прогнозувати потреби в навичках та визначати рівень задоволеності співробітників. Це дозволяє підприємствам не лише вдосконалювати стратегії підбору та розвитку персоналу, але й забезпечувати більш високий рівень залученості та мотивації співробітників. Обґрунтовано необхідність стратегічного підходу до цифрової трансформації управління людським капіталом підприємств морегосподарського комплексу, який має враховувати специфіку кожної організації, її цілі та культурні особливості. Стратегічний підхід забезпечує можливість адаптації до змін у зовнішньому середовищі, підвищуючи конкурентоспроможність підприємства морегосподарського комплексу. Важливим елементом цього підходу є управління змінами, яке передбачає активну комунікацію з працівниками, навчання, підтримку та контроль за впровадженням нових технологій. Успішна цифрова трансформація також потребує постійної оцінки ефективності нових систем і процесів, а також їхньої адаптації до змінних умов бізнес-середовища. Для всебічного врахування як переваг, так і ризиків цифрової трансформації управління людським капіталом розроблена інтегрована модель DIGI-HR. Ця модель охоплює аналіз технологічних інновацій, управління змінами, ризиками та етичними аспектами, формуючи комплексний підхід до оцінки цифрової трансформації HR. Модель DIGI-HR передбачає аналіз не лише технологічних аспектів, а й соціальних, етичних та правових, що надає змогу менеджменту приймати обґрунтовані рішення та управляти ризиками, пов’язані з цифровізацією.
Digital transformation of human capital management in maritime industry enterprises
Рогов, В. Г. Цифрова трансформація управління людським капіталом підприємств морегосподарського комплексу = Digital transformation of human capital management in maritime industry enterprises / В. Г. Рогов // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2024. – № 2 (19). – С. 69–78.
Keywords: цифрова трансформація; людський капітал; великі дані; аналітика; навчання та розвиток; управління; морегосподарський комплекс; digital transformation; human capital; big data; analytics; learning and development; management; maritime industry