Зовнішньоторговельна політика України в умовах її інтеграції до світогосподарських процесів - Онопрієнко, Х. О. (My University, 2021)
Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах постійного розвитку світової торгівлі на міжнародний ринок виходитиме все більше нових учасників, які матимуть власні конкурентні переваги. З огляду на таку тенденцію, питання зовнішньоторговельної політики стає все більш актуальним. Для пристосування до нових умов, які диктуватиме ринок, уряди країн повинні кожен раз вирішувати, яких заходів ужити на цей раз: захищати свій внутрішній ринок від певних видів продукції чи відкриватися повністю для нових можливостей. Для України, основною метою якої нині є поглиблене співробітництво з Європейським Союзом, як ніколи важливо застосування виваженої зовнішньоторговельної політики та її поступове вдосконалення, а тому варто уваги дослідження її сучасного становища та проблемних місць. Тому ми обрали для дослідження актуальну тему зовнішньоторговельної політики України в умовах її інтеграції до світогосподарських відносин. Питання інтеграції України до світової спільноти розглядаються в роботах таких вітчизняних вчених, як К. Трихліб, А. Костенко, В. Готра, І. Матюшенко, С. Беренда, В. Рєзніков, Н. Дугієнко, О. Дугієнко, М. Бутко, В. Сідоров. Вивченню зовнішньоторговельної політики України та її проблематики обрали темою свої досліджень наступні українські вчені – Т. Шепель, Л. Бондарчук, К. Гусак, Г. Скиба, Д. Міщенко, Л. Міщенко, І. Суховітрук, В. Панченко, В. Марченко, О. Нечаєв, І. Рибак, К. Пугачевська, Т. Боднарчук, О. Харун, Т. Рожок, М. Король, Р. Шумнєгра, О. Соколовська, Л. Черчик, Л. Бондарчук, К. Гусак, О. Марець. В їх роботах розглядаються такі важливі питання, як оцінка, проблеми, перспективи, шляхи вдосконалення зовнішньоторговельної політики України. Проте ряд невирішених питань залишається актуальними, як шляхи підвищення експортного потенціалу підприємств-експортерів, визначення оптимальної структури зовнішньої торгівлі та ін. Мета і завдання дослідження. Метою кваліфікаційної роботи є узагальнення теоретичних аспектів та обґрунтування практичних рекомендацій щодо вдосконалення зовнішньоторговельної політики держави в умовах її інтеграції до світогосподарських процесів. Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються наступні завдання: дати визначення сутності та описати особливості інтеграції, її роль в розвитку національної економіки; розглянути зовнішньоторговельну політику держави як елемент системи зовнішніх економічних відносин; охарактеризувати організаційні механізми формування та реалізації державної зовнішньоторговельної політики; проаналізувати динаміку та структуру експорту та імпорту товарів за товарними групами та країнами; виявити особливості розвитку зовнішньої торгівлі України послугами; дати оцінку зовнішньоторговельної політики України; окреслити проблематику зовнішньоторговельної політики України на шляху її інтеграції до світогосподарських процесів; запропонувати організацію системи управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства як напрям розвитку його експортного потенціалу; описати процес моделювання показників зовнішньої торгівлі товарами двох країн з метою прогнозування імпорту та експорту. Об’єктом дослідження є зовнішньоторговельні відносини. Предметом дослідження є політика держави в сфері зовнішньої торгівлі в умовах її інтеграції до світогосподарських процесів. Методичну основу дослідження становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, присвячені проблемам зовнішньоторговельній політиці держави. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти Верховної Ради України, Міністерства економіки України, офіційні дані Державної служби статистики України, наукові праці вітчизняних та зарубіжних науковців, матеріали науково-практичних конференцій, матеріали, розміщені у мережі Інтернет. Наукова новизна результатів дослідження полягає у вдосконаленні взаємозалежної системи моделей експорту і імпорту двох країн-партнерів, до складу яких включаються показники-індикатори обох країн, і які дозволять змоделювати показники зовнішньої торгівлі країн таким чином, щоб отримати залежності з найвпливовішими факторами, з метою прогнозування оптимальних обсягів імпорту та експорту. Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці рекомендацій щодо управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства як чинника формування і розвитку його експортного потенціалу, розробці рекомендацій щодо моделювання експорту та імпорту двох країн, які беруть участь у міжнародній торгівлі з метою оптимізації її структури. Апробація результатів дослідження. Окремі положення і висновки дослідження були оприлюднені на Всеукраїнських наукових економічних читаннях «Сучасні тренди морегосподарювання», присвячених пам’яті першого декана Інженерно-економічного факультету НУК професора В. Ч. Лі (м. Миколаїв, 2021 р.), за результатами опубліковано статтю в журналі «Економіст» № 12, 2021. Структура та обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаної літератури. Загальний обсяг роботи становить 86 сторінок і містить 5 таблиць, 37 рисунків, 1 додатку, викладеного на 1 сторінці, список використаних джерел із 67 найменувань, що займає 6 сторінок.
Онопрієнко, Х. О. Зовнішньоторговельна політика України в умовах її інтеграції до світогосподарських процесів : магістерська робота ; спец. 051 “Економіка“ / Х. О. Онопрієнко ; наук. кер. О. М. Майстренко. – Миколаїв : НУК, 2021. – 89 с.
Keywords: зовнішня торгівля; зовнішньоторговельна політика; зовнішньоекономічна діяльність; експорт; імпорт; вільна торгівля; протекціонізм; експортний потенціал; 051 “Економіка“; foreign trade; foreign trade policy; foreign economic activity; exports; imports; free trade; protectionism; export potential