Дослідження факторів впливу інформаційної та кібербезпеки на захищеність об'єкту критичної інфраструктури з застосуванням імовірнісного методу Баєсових мереж довіри - Мойсеєнко М. Г.; Moiseienko M. H. (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджувалась актуальна проблема залежності захищеності об’єкту критичної інфраструктури від впливу НЕ-факторів, які характеризуються високим ступенем невизначеності, складністю строгої формалізації та мають суб’єктивний характер. В роботі досліджені проблемні питання оцінювання стану захисту об’єктів критичної інфраструктури, проведений аналіз та визначено основні НЕ-фактори загроз, що впливають на захищеність об’єктів. Проведено детальний аналіз сучасних методів і способів оцінки та підтримки захищеності об’єктів критичної інфраструктури. Для визначення рівня захищеності об’єкта критичної інфраструктури від факторів Інформаційної та кібербезпеки розроблено інформаційну та інформаційно-логічну моделі для оцінювання стану безпеки з використанням імовірнісного методу Баєсовських мереж довіри. Для прогнозування рівня безпекового стану критичного об’єкту побудована нечітка База знань з застосуванням знань експертів та теорії нечітких множин. В процесі дослідження залежності захищеності об’єкту критичної інфраструктури від впливу факторів інформаційної та кібербезпеки використовувались системний аналіз, графо-аналітичні методи Байесовської мережі довіри та теорія експертних оцінок. Застосування сукупності теоретичних і практичних засад розробки та досліджень нададуть можливість вирішення задач з оцінювання захищеності об’єкту критичної інфраструктури, в залежності від факторів які характеризуються високим ступенем невизначеності, складністю строгої формалізації та мають суб’єктивний характер.
Research into the factors influencing Information and Cybersecurity on the security of critical infrastructure facilities using the probabilistic method of Bayesian trust networks master's qualification thesis for obtaining the second degree of higher education
Мойсеєнко, М. Г. Дослідження факторів впливу інформаційної та кібербезпеки на захищеність об'єкту критичної інфраструктури з застосуванням імовірнісного методу Баєсових мереж довіри = Research into the factors influencing Information and Cybersecurity on the security of critical infrastructure facilities using the probabilistic method of Bayesian trust networks master's qualification thesis for obtaining the second degree of higher education : магістерська робота ; спец. 141 ''Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка'' / М. Г. Мойсеєнко ; наук. кер. В. І. Передерій. – Миколаїв : НУК, 2025. – 76 с.
Keywords: Байєсівська мережа довіри; об’єкт критичної інфраструктури; програмне забезпечення; особа; що приймає рішення; інформаційна безпека; кібербезпека; база знань; 141 ''Електроенергетика; електротехніка та електромеханіка''; Bayesian trust network; critical infrastructure facility; software; decision maker; information security; cybersecurity; knowledge base