Публіцистика українських дисидентів - Кот Олена Олександрівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджується суспільно-політичний та мовно-культурний дискурс українських дисидентів, сформований у публіцистиці другої половини 60-х років. Проаналізовано самвидав М. Брайчевського, І. Дзюби, Є. Сверстюка, В. Чорновола та ін. З’ясовано, що національно-світоглядна публіцистика українських дисидентів зорієнтована на аналіз та осмислення проблем української мови, пошук національної ідентичності та формування українського культурного простору. Широко представлена в протестних документах, художніх та публіцистичних творах. Окрім політичного (проблеми десталінізації, гуманізації та демократизації життя) та правозахисного спрямування (становища індивіда в колективі, захист репресованої творчої інтелігенції) охоплює ряд проблем на культорологічному (знищення пам’яток національної культури, фальшування української історії) та мовному (критика русифікації, відмови від вивчення рідної мови) рівнях. В означеному контексті ключовим залишається національне питання.
Кот, О. О. Публіцистика українських дисидентів : бакалаврська робота ; спец. 061 ''Журналістика'' / О. О. Кот ; наук. кер. О. С. Філатова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 66 с.
Keywords: журналістика; публіцистика; дисидент; комунікація; самвидав; рух опору; 061 ''Журналістика''; journalism; feature writing; communication; samizdat; resistance