Підвищення ефективності суднових двигунів внутрішнього згоряння застосуванням малих домішок водню до основного палива - Шалапко, Д. О.; Shalapko, D. O. (My University, 2019)
Дисертація присвячена дослідженню робочого процесу в судновому турбопоршневому дизельному двигуні та його паливній апаратурі при використанні малих домішок водню до основного палива. Використання домішок водню до основного палива призводить до покращення екологічних та економічних показників ДВЗ. Експериментальні дослідження проведені у «Центрі перспективних енергетичних технологій НУК» підтвердили підвищення експлуатаційних показників дизельного двигуна, зокрема приріст потужності склав на 1,7…3,4%, зменшення питомої витрати палива 2,2…3,7% в залежності від порції доданого водню. Розроблено експериментальний стенд для дослідження впливу додавання малих домішок водню на процес розпилення палива. Так використання малих домішок водню до основного палива призводить до укорочування факела розпиленого палива, та збільшення його кута розкриття.
Increase the effectiveness of marine internal combustion engines by using small amounts of hydrogen to the main fuel
Шалапко, Д. О. Підвищення ефективності суднових двигунів внутрішнього згоряння застосуванням малих домішок водню до основного палива : дис. ... канд. техн. наук : 05.05.03 / Д. О. Шалапко ; наук. кер. Б. Г. Тимошевський ; МОН України ; НУК ім. адмірала Макарова. – Миколаїв, 2019. – 351 с.
Keywords: суднові дизельні двигуни; моделювання; параметри робочого процесу; водень; розпилення палива; marine diesel engines; modeling; parameters of working process; hydrogen; fuel spraying