Вартісне нормування витрат матеріальних ресурсів підприємств як чинник підвищення ефективності їх діяльності - Ревенко, Н. Г.; Ломоносова, О. Е.; Revenko, N.; Lomonosova, O. (My University, 2020)
Розглянуті методичні питання нормування матеріальних ресурсів промислових матеріаломістких підприємств. Показана тенденція зростання питомої ваги вартості матеріальних ресурсів у витратах підприємств на виготовлення і реалізацію продукції і відсутність ефективних систем ресурсовикористання. Запропоновано доповнити існуючу систему нормування ресурсів вартісними нормами витрат, як їх ринкового еквіваленту. При розрахунках вартісного еквіваленту норми витрат матеріальних ресурсів передбачено врахування зміни чинників впливу на її величину, що дозволяє мінімізувати матеріаломісткість продукції в одній гривні. Вибір факторів, здійснюється за допомогою кореляційних регресивних математичних моделей. Проаналізовано поведінку показника матеріаломісткості і його чутливості до ризику, що дозволяє корегувати вартісну норму витрат при зростанні факторів впливу. Для розбудови ефективної системи ресурсозабезпечення і ресурсовикористання матеріальних ресурсів запропоновано створити спеціальний підрозділ, де зосереджити команду фахівців із різних підрозділів, які сьогодні займаються питаннями ресурсоспоживання.
Ревенко, Н. Г. Вартісне нормування витрат матеріальних ресурсів підприємств як чинник підвищення ефективності їх діяльності [Електронний ресурс] = Cost rationing of the consumption of material resources of enterprises as a factor in increasing the efficiency of their activities / Н. Г. Ревенко, О. Е. Ломоносова // Ефективна економіка : електрон. журн. – 2020. – № 2. – С. 1–6. - Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7685 (дата звернення: 28.09.2022)
Keywords: матеріальні ресурси; матеріальні витрати виробництва; норма витрат матеріалів у фізичних одиницях; вартісна норма витрат; чинники впливу; кореляційно-регресивна модель; ресурсний центр; material production costs; rate of consumption of materials in physical units; cost rate of expenditure; influence factors; correlation-regressive model; resource center