Modeling of a ship electric power plant operation modes with a discrete-time Markov chains - Ushkarenko, Oleksandr Olehovych (My University, 2021)
Суднова електроенергетична система (СЕЕС) у будь-який момент часу може перебувати в одному з кількох станів, що визначаються кількістю генераторів, що працюють паралельно. Зміна режиму роботи суднової енергосистеми відбувається за рахунок перемикання споживачів електроенергії. При наявності нестачі потужності додатковий генератор підключається до загальної мережі, а при перевищенні виробленої потужності відбувається відключення генератора від паралельної роботи на загальній шині. Фундаментальним аспектом роботи СЕЕС є випадковий характер вхідного потоку програм комутації. Тому актуальним є завдання розробки алгоритму генерування випадкових значень з різними законами розподілу для моделювання процесів перемикання навантаження та зміни стану енергосистеми. Для вирішення завдань моделювання в системах, де зміна станів є випадковим процесом, може бути використана теорія дискретних ланцюгів Маркова.
Ushkarenko, O. O. Modeling of a ship electric power plant operation modes with a discrete-time Markov chains / O. O. Ushkarenko // Proceedings of II International scientific and practical conference "Modern scientific research: achievements, innovations and development prospects". – Berlin : MDPC Publishing, 2021. – P. 115–121. – Режим доступу : https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2021/08/MODERN-SCIENTIFIC-RESEARCH-ACHIEVEMENTS-INNOVATIONS...-1-3.08.21.pdf
Keywords: ship power system; Markov chain; modelling; state chart