Механізм державної політики сталого розвитку підприємництва в Україні - Сергійчук С. І.; Сергійчук Д. І.; Serhiichuk S. I.; Serhiichuk D. I. (My University, 2024)
Метою статті є розробка моделі механізму державної політики сталого розвитку підприємництва в Україні, що може стати ключовим фактором економічного зростання, підвищення рівня життя населення, створення нових робочих місць і зміцнення демократії. Механізм засновано на принципах інклюзивності (забезпечення рівного доступу до можливостей для всіх суб’єктів підприємницької діяльності, незалежно від їхнього розміру, галузі діяльності, місця розташування та інших факторів); справедливості (створення прозорих і справедливих правил ведення бізнесу, які не дискримінують жодну групу підприємців); підзвітності (забезпечення чіткої підзвітності влади перед підприємцями за свої дії та рішення) та стійкості (розробка та реалізація політики підтримки підприємництва, яка враховує довгострокові перспективи розвитку економіки та соціальні наслідки). Також механізм використовує інструменти державної політики сталого розвитку підприємництва: регулювання – діяльність держави, спрямована на встановлення правил і норм, яких повинні дотримуватися підприємці (ліцензування, антимонопольні закони, стандарти безпеки продукції та ін.); підтримка – діяльність держави, спрямована на надання допомоги та стимулів для розвитку підприємництва (фінансова допомога, податкові пільги, консультаційні послуги, навчання, тренінги та ін.); забезпечення – комплекс заходів, спрямованих на створення сприятливого середовища для ведення бізнесу (реформи бюрократії, боротьба з корупцією, розвиток інфраструктури, захист інтелектуальної власності та ін.). Більш детально узагальнено інструменти забезпечення підприємництва: захист прав власності (законодавче, інституційне, інформаційне та практичне забезпечення); боротьба з корупцією (запровадження антикорупційних стандартів, удосконалення антикорупційних органів, захист викривачів корупції та підвищення прозорості); забезпечення верховенства права (незалежність судової системи, доступ до правосуддя, верховенство права над адміністративним апаратом, боротьба з політичним втручанням у діяльність судової системи); захист конкуренції (запровадження антимонопольного законодавства, створення антимонопольних органів та застосування антимонопольних санкцій); розвиток інфраструктури (транспортної, енергетичної, інформаційної та іншої); захист даних і довкілля (удосконалення законодавства про захист даних і довкілля, створення окремих органів із захисту даних і довкілля, підвищення обізнаності про захист даних, стимулювання екологічно та інформаційно чистого бізнесу). Вважаємо, що завдяки спільним зусиллям держави, бізнесу та громадськості Україна зможе успішно впровадити механізм державної політики сталого розвитку підприємництва та збудує стале та процвітаюче майбутнє для своїх громадян. Інвестиції в сталий розвиток підприємництва – це інвестиції в майбутнє України.
Mechanism of the State Policy of Sustainable Development of Entrepreneurship in Ukraine
Сергійчук, C. І. Механізм державної політики сталого розвитку підприємництва в Україні = Mechanism of the State Policy of Sustainable Development of Entrepreneurship in Ukraine / C. І. Сергійчук, Д. І. Сергійчук // Бізнес Інформ. – 2024. – № 6. – С. 193–201.
Keywords: державна політика; регулювання підприємництва; забезпечення підприємництва; підтримка підприємництва; сталий розвиток підприємництва; State policy; regulation of entrepreneurship; provision of entrepreneurship; support of entrepreneurship; sustainable development of entrepreneurship