Забезпечення економічної безпеки України в умовах глобальних викликів - Ларцин Руслан Романович (My University, 2026)
Ларцин Р.Р. Забезпечення економічної безпеки України в умовах глобальних викликів – кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв, 2026. В роботі досліджено теоретичні основи економічної безпеки держави, а саме: розглянуто поняття та сутність економічної безпеки держави, основні компоненти економічної безпеки, критерії та індикатори оцінки економічної безпеки. За наслідками проведеного аналізу визначено чинники впливу на економічну безпеку України: внутрішні (корупція, тіньова економіка, дефіцит бюджету, відтік капіталу, боргове навантаження) та зовнішні (залежність від імпорту енергоресурсів, глобальні економічні кризи, санкції, воєнні ризики). У зв’язку з чим запропоновано шляхи та механізми забезпечення економічної безпеки України в умовах сучасних глобальних викликів, впровадження яких в Україні дозволить: 1) інтегруватися у колективні безпекові та економічні структури Заходу; 2) здійснити диверсифікацію в критичних секторах – енергетика, транспорт, технології – з метою уникнення монопольної залежності; 3) розбудувати національні інституції та законодавство для протидії гібридним загрозам (фінансовим злочинам, кібератакам, дезінформації); 4) стимулювати внутрішню стійкість через підтримку бізнесу, інновацій, розвиток інфраструктури.
Ensuring Ukraine's economic security in the face of global challenges
Keywords: економічна безпека; національна безпека; макроекономічна безпека; зовнішньоекономічна безпека; енергетична безпека; корупція; тіньова економіка; глобальні економічні кризи; санкції; воєнні ризики.; 051 "Економіка"; economic security; national security; macroeconomic security; external economic security; energy security; corruption; shadow economy; global economic crises; sanctions; military risks