Застосування інформаційно-комунікаційних технологій для ефективного вивчення функцій у шкільному курсі математики - Кравченко Ніна Олексіївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
В кваліфікаційній роботі було здійснено науково-теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності застосування інформаційно-комунікаційних технологій для вивчення функцій у шкільному курсі математики. Здійснено аналіз науково-методичної літератури та мережі Інтернет з методики вивчення функцій у шкільному курсі математики та досвіду застосування ІКТ в математиці. Проведено науково-теоретичне дослідження дидактичних проблем вивчення поняття «функція» у шкільному курсі математики, а також обґрунтовано необхідність і потенціал інформаційно-комунікаційних технологій для подолання абстрактності та підвищення наочності матеріалу. У межах роботи систематизовано та узагальнено теоретичні засади застосування ІКТ у навчанні математики, зокрема динамічних математичних середовищ. Також розглянуто дидактичні можливості ключових ІКТ-інструментів (GeoGebra, Desmos, WolframAlpha, Kahoot!/Wayground), їхню роль у візуалізації графіків та дослідженні властивостей функцій (парність, монотонність, періодичність, область визначення). Обґрунтовано та розроблено методику ефективного вивчення функцій у старшій школі, яка передбачає інтегроване використання комплексу ІКТ-засобів на всіх етапах уроку – від мотиваційного до контрольно-оцінювального, з акцентом на розвиток графічної та дослідницької компетентності. Експериментально перевірено ефективність розробленої методики, яка включала анкетування учнів щодо рівня їхнього розуміння, зацікавленості та зручності використання ІКТ-інструментів. Доведено, що застосування ІКТ-засобів суттєво підвищує навчальну мотивацію та сприяє глибшому засвоєнню функціональних понять. Розроблено практичні рекомендації для вчителів математики щодо послідовної та ефективної інтеграції GeoGebra, Desmos та інших інтерактивних платформ в освітній процес. Розроблені рекомендації сприятимуть підвищенню якості математичної освіти та формуванню функціональної грамотності старшокласників.
Кравченко Н.О. Застосування інформаційно-комунікаційних технологій для ефективного вивчення функцій у шкільному курсі математики : магістерська робота ; спец. 014.04 Середня освіта (Математика) / Н.О. Кравченко ; наук. кер. В.М. Січко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 81 с.
Keywords: функція; ІКТ; сучасне програмне забезпечення; онлайн-сервіс; візуалізація.