Оцінка впливу на основні компоненти довкілля будівництва та експлуатації вітроенергетичних об’єктів в умовах степу півдня України - Грубий, М. В. (My University, 2020)
В роботі представлено процедуру оцінки впливу на основні компоненти довкілля при планованому будівництві вітроелектростанції в умовах південного степу на основі екосистемного підходу. Проведена оцінка за даною процедурою потенційно планованої вітроелектростанції на прикладі Березанської громади Миколаївської області. Проведено аналіз сучасного стану вітроенергетики України, зокрема, розглянуто особливості будівництва ВЕС, проведено картографічний аналіз природоохоронної території за космічними знімками та досліджено поточний стан довкілля та динаміку його зміни. Проведено аналіз наслідків впливу на основні компоненти довкілля при будівництві ВЕС, зокрема, на флору та фауну, природозаповідні території. Досліджено правила охорони праці при будівництві та експлуатації ВЕС.
Грубий, М. В. Оцінка впливу на основні компоненти довкілля будівництва та експлуатації вітроенергетичних об’єктів в умовах степу півдня України : магістерська робота ; спец. 101 “Екологія“ / М. В. Грубий ; наук. кер. І. В. Тимченко. – Миколаїв : НУК, 2020. – 114 с.
Keywords: вітроелектростанція; природозаповідні території; орнітофауна; вплив вітроелектростанцій; спец. 101 “Екологія“; wind power plant; nature reserves; avifauna; influence of wind power plants