Етико-деонтологічні аспекти в управлінні якістю роботи закладів охорони здоров’я - Сорока І. С.; Soroka I. S. (My University, 2021)
Сорока І. С. ''Етико-деонтологічні аспекти в управлінні якістю роботи закладів охорони здоров’я'' Кваліфікаційна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістр за спеціальністю 073 ''Менеджмент'' – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2021. Кваліфікаційна робота присвячена проблемам теоретичних, методичних і прикладних аспектів дотримання етико-деонтологічних норм в управлінні якістю роботи закладів охорони здоров’я. У роботі проведено оцінку системи якості надання медичної допомоги в Україні, здійснено аналіз регламентів побудови етичних взаємовідносин лікаря та пацієнта та оцінку методів та інструментів побудови етичних взаємовідносин між керівником та медичним персоналом. Запропоновано напрями вдосконалення кадрової політики в системі охорони здоров’я. Серед завдань з вдосконалення кадрової політики в сфері охорони здоров'я вагоме місце займає оцінка якості надання медичної допомоги, важливим аспектом якої є оцінка її етичної компоненти. Окреслено необхідність впровадження принципу колегіальності в діяльність закладів охорони здоров’я з метою підвищення якості медичної допомоги. Етико-деонтологічні аспекти в управлінні якістю роботи в медичних закладах включають,поміж іншого, внутрішньо-колективні відносини, засновані на моральних та етичних підходах, таких як дружелюбність, взаємна повага, такт та почуття товариської взаємодопомоги. Медична робота має колективний характер, і вона неможлива без встановлення етичних і професійно-доцільних взаємовідносин всередині колективу.
Ethical and deontological aspects in quality management of healthcare institutions
Сорока, І. С. Етико-деонтологічні аспекти в управлінні якістю роботи закладів охорони здоров’я = Ethical and deontological aspects in quality management of healthcare institutions : магістерська робота ; спец. 073 ''Менеджмент'' / І. С. Сорока ; наук. кер. М. В. Волосюк. – Миколаїв : НУК, 2021. – 70 с.
Keywords: система охорони здоров’я; управління якістю медичної допомоги; етика; деонтологія; етичні взаємовідносини; кадрова політика; колегіальність; 073 ''Менеджмент''; healthcare system; quality management of medical care; ethics; deontology; moral relationships; personnel policy; collegiality