Аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку енергетичних установок пасажирських суден різних типів - Слюсаренко В. В.; Slyusarenko Volodymyr V. (My University, 2026)
Мета. Аналіз сучасного стану енергетичних установок пасажирських суден різних типів і визначення тенденцій та перспектив їх модернізації з урахуванням експлуатаційних, енергетичних і екологічних особливостей морських круїзних, річкових круїзних і малих пасажирських суден. Методика. Використано методи аналізу й узагальнення науково-технічних публікацій, систематизації даних про суднові енергетичні установки, класифікації суден за умовами експлуатації та енергетичними потребами, порівняльного аналізу традиційних і перспективних рішень, а також техніко-екологічної оцінки можливостей упровадження гібридних, акумуляторних систем і паливних елементів. Результати. Встановлено, що розвиток енергетичних установок пасажирських суден має диференційований характер залежно від типу судна. Для морських круїзних суден характерне переважання високопотужних дизель-електричних і двопаливних систем, а подальший розвиток пов’язаний із підвищенням енергоефективності, використанням зрідженого природного газу, утилізацією теплоти, частковою гібридизацією та впровадженням паливних елементів. Річкові круїзні судна мають вищий потенціал для впровадження гібридних, акумуляторних систем і паливних елементів завдяки меншим навантаженням, обмеженим маршрутам і екологічним вимогам. Малі пасажирські судна найбільш підготовлені до застосування акумуляторно-електричних і воднево-паливних систем, що підтверджується експериментальними та демонстраційними проєктами. Порівняльний аналіз дозволив виявити відмінності в рівні технологічної готовності цих груп суден до енергетичного переходу. Наукова новизна. Виконано порівняльний аналіз стану й тенденцій розвитку енергетичних установок пасажирських суден різних типів у єдиній системі технічних, експлуатаційних і екологічних параметрів. Обґрунтовано відмінності траєкторій енергетичного переходу для морських круїзних, річкових круїзних і малих пасажирських суден. Встановлено, що найбільший практичний потенціал застосування паливних елементів характерний для річкових круїзних і малих пасажирських суден. Практична значимість. Результати можуть бути використані для вибору перспективних концепцій енергетичних установок пасажирських суден на етапах проєктування, модернізації та техніко-економічної оцінки.
Current trends in power plants of various passenger ship types
Слюсаренко, В. В. Аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку енергетичних установок пасажирських суден різних типів = Current trends in power plants of various passenger ship types / В. В. Слюсаренко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2026. – № 2 (505). – С. 111–119.
Keywords: дизель-електрична пропульсія; двопаливні енергетичні системи; гібридизація суднових установок; акумуляторно-електричні рішення; водневі паливні елементи; diesel-electric propulsion; dual-fuel power systems; hybridization of marine power plants; battery-electric solutions; hydrogen fuel cells