Особливості обліку скрапленого вуглеводневого газу під час зберігання та транспортування - Зівенко, О. В.; Zivenko, Oleksiy (My University, 2019)
Щоб запобігти ухилянню від сплати акцизного податку під час зберігання та транспортування скраплених вуглеводневих газів (СВГ), для суб’єктів господарювання передбачено обов’язкове щоденне звітування про наявні об’єми продукту в резервуарах зберігання та об’єми перевантаження. Уваги потребує саме контроль об’єму СВГ як складної двофазної суміші, що суттєво змінює параметри фаз процесі під час зберігання та транспортування. Важливим вважають питання контролю складу рідкої суміші, оскільки для приведення об’єму до стандартної температури повинні використовуватися дані про склад рідини. Наведено оцінки похибок, що можуть впливати на визначення об’єму СВГ у резервуарі, а саме: похибки градуювання резервуара, похибки визначення рівня рідкої фази в резервуарі, похибки, що виникають під час приведення об’єму до стандартних умов внаслідок розрахунку складу рідкої та парової фаз, похибки визначення температури СВГ.
Зівенко, О. В. Особливості обліку скрапленого вуглеводневого газу під час зберігання та транспортування = LPG accounting specificity during its storage and transportation / О. В. Зівенко // Вимірювальна техніка та метрологія. – 2019. – Т. 80, вип. 3. – С. 21–27.
Keywords: скраплений вуглеводневий газ; облік СВГ; об’єм СВГ; вимірювання рівня; рівнемір-лічильник; Liquefied petroleum gas; LPG accounting; LPG volume; Level measurement; Level measuring sensor