Simulation of the unmanned aerial vehicles lateral movement - Kolesnychenko Stanislav F.; Rahulin Serhii V.; Колісніченко С. Ф.; Рагулін С. В. (My University, 2023)
В даній роботі була розглянута модель бічного руху безпілотного літального апарату. Виходячи з того, що безпілотний літальний апарат рухається в тривимірному просторі, повний опис руху характеризується рівняннями Ейлера. Викладено методи для вирішення задачі бокового маневрування. Запропоновані методи є важливими для безпілотних літальних апаратів, які виконують авіаційні хімічні роботи, а також виконують спостереження або фотозйомку, кутові зміщення по крену, для яких є неприйнятними, та потрібна висока точність по боковому ухиленню. У другому розділі змодельовано: бічний рух з використанням координованих розворотів; бічний рух літального апарату при ковзанні з креном; бічний рух літального апарату при плоскому розвороті; бічний рух літального апарату при безпосередньому керуванні боковою силою. Розв’язок та формалізація опису кінематичних параметрів базується на диференціальних рівняннях бокового руху безпілотного літального апарату та математичного моделювання, що були виведені в першому розділі роботи. Моделювання побудоване на основі формул і реалізоване в програмному комплексі, що призначенений для моделювання систем керування Mathlab-Simulink. У третьому розділі за допомогою моделювання визначено аеродинамічні характеристики керуючих поверхонь безпілотного літального апарату. Для цього використано програмне забезпечення ANSYS, яке дозволяє вирішувати широке коло задач в областях міцності, тепла, гідрогазодинаміки, електромагнетизму, а також міждисциплінарного аналізу, що об'єднує всі чотири області. Основною метою моделювання було відпрацювання методики для визначення аеродинамічних параметрів, які характеризують ефективність управління при відхиленні керма напряму або шляхом повороту всієї поверхні. В результаті моделювання були отримані відповідні значення параметрів, які підтверджують високу ефективність цільноповоротного стабілізатора.
Моделювання бокового руху безпілотного літального апарату
Kolesnychenko, S. F. Simulation of the unmanned aerial vehicles lateral movement = Моделювання бокового руху безпілотного літального апарату / S. F. Kolesnychenko, S. V. Rahulin // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2023. – № 4 (493). – С. 121–128.
Keywords: modeling; maneuvering control; ANSYS; system; unmanned aerial vehicle; aerodynamic; graphical programming environment; моделювання; маневрування; управління; система ANSYS; безпілотний літальний апарат; аеродинаміка; графічне середовище програмування