Торговельно-економічні відносини України та Австралії - Царенко-Фішкова, Є. І. (My University, 2021)
Актуальність теми дослідження. Зважаючи на розвиток і ускладнення світових господарських зв’язків та торгово-економічної взаємодії держав, умови і перспективи міжнародного співробітництва набувають особливої актуальності. На сучасному етапі і Україна, і Австралія виступають активними учасниками міжнародних торгових відносин. Торгівля між країнами вважається найважливішою і ключовою формою міжнародних відносин. Народи світу активно вели торгівлю продукцією, іншими словами обмінювали товари, що були в надлишку, на товари, які потребували, ще задовго до того, як сформувалося світове господарство. Саме з цієї причини торгівля між країнами стала поштовхом в побудові світового господарства. Зі століття в століття зовнішня торгівля завжди була і залишалася основою міжнародних економічних відносин, оскільки зростання зв’язків між країнами формувало міжнародного поділу праці, і веде до з’єднання всіх країн в згуртоване господарське ціле, а Україна бере активну участь в міжнародній торгівлі. Наукові здобутки в дослідженні теоретичних основ торговельно-економічних відносин мають такі вчені: Дергачова В. В., яка дослідила сутність та детермінанти нестабільного розвитку світової економіки в контексті досягнення рівноважного зростання, Прокушов Є. Ф., який проаналізував в усіх теоретичних аспектах зовнішньоекономічну діяльність країни, Кадочников П. А., який проаналізував відкритість економіки як джерело економічного зростання, Мойсей В. І., який проаналізував функціональну роль міжнародної торгівлі в умовах глобалізації, Пахуча Е. В., яка проаналізувала місце і розвиток міжнародної торгівлі в системі міжнародних економічних відносин. Разом з тим, зовнішня торгівля надає великі можливості для становлення економіки та її розвитку, накопичення бюджету країни, допомагає зберегти й примножити добробут нації, що обумовлює актуальність обраної теми. Також, зовнішня торгівля сприяє перерозподілу матеріальних благ на міждержавному рівні, сприяючи цим процесу формування товарно-грошових відносин, під посиленим впливом контактів із зовнішнім ринком. Її розвиток в Україні є актуальною проблемою в контексті програми інтеграції зі світовою торгівлею, з розвиненими країнами, в тому числі з Австралією. Метою роботи є узагальнення теоретичного підґрунтя щодо здійснення і комплексне дослідження торговельно-економічних відносин України та Австралії, розробка рекомендацій щодо поліпшення зв’язків в даній сфері. Відповідно до мети, були поставлені такі завдання: проаналізувати поняття зовнішніх торговельно-економічних відносин; визначити місце зовнішньої торгівлі в системі міжнародних економічних відносин; описати характерні риси розвитку світових зовнішньоекономічних зв’язків; проаналізувати сучасні тенденції розвитку зовнішньоекономічних зв’язків; здійснити дослідження способів та напрямків міжнародної співпраці України та Австралії; розглянути значення торговельно-економічних показників міжнародної співпраці України та Австралії; окреслити перспективи розширення експортно-імпортних відносин України та Австралії; запропонувати заходи щодо збільшення прямих іноземних інвестицій з Австралії до України; визначити напрямки розширення співпраці України та Австралії в сфері торговельно-економічних відносин. Об’єктом роботи є торговельно-економічні відносини між країнами як однієї з форм міжнародних економічних відносин. Предметом роботи є сукупність теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо реалізації та розвитку торговельно-економічних відносин між Україною і Австралією. Методологія дослідження базується на спеціальних та загально-наукових методах. Серед них: аналіз, синтез, індукція, дедукція, порівняння, графічний, табличний методи, аналогія, формалізація, монографічний метод, метод прогнозування, позитивний та нормативний методи, метод експертних оцінок, метод SWOT-аналізу, аналізу сценаріїв, контент-аналізу. Наукова новизна роботи полягає у вдосконаленні механізму вибору напрямку подальшого розвитку взаємовідносин між країнами з декількох можливих варіантів на основі попереднього аналізу та із застосуванням методу аналізу сценаріїв, в результаті чого за критерієм найбільшого сприяння інтересам обох держав обирається найефективніший варіант, оптимальний для поточного рівня взаємовідносин і можливостей країн на даний момент часу, що дозволить сформувати систему конкретних заходів для підвищення активності і результативності торгових взаємовідносин. Інформаційною базою дослідження виступили статті науковців та практиків, аналітичні та інформаційні матеріали спеціалізованих інформаційних агентств і служб, матеріали статистичних видань Державної служби статистики України, Світового банку. Практична значимість проведеного дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо механізму вибору системи заходів покращення показників зовнішньоторговельного обороту та розбудови торгового співробітництва двох країн, підвищення взаємної інвестиційної активності, які можуть бути використані компетентними органами в плануванні міжнародних економічних відносин. Апробація результатів роботи. За результатами роботи опубліковано статтю в журналі «Економіст» № 12, 2021. Структура та обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів (дев’яти підрозділів), висновків, списку використаних джерел, який складається з 51 найменування. Робота містить 10 рисунків, 5 таблиць. Основний текст викладено на 72 сторінках.
Царенко-Фішкова, Є. І. Торговельно-економічні відносини України та Австралії : магістерська робота ; спец. 051 “Економіка“ / Є. І. Царенко-Фішкова ; наук. кер. С. М. Марущак. – Миколаїв : НУК, 2021. – 81 с.
Keywords: торгівля; імпорт; експорт; економічні відносини; 051 “Економіка“; trade; import; export; economic relations