Експортний потенціал України на світовому ринку продукції АПК - Клічановський Е. В. (My University, 2023)
Актуальність теми. Сучасні процеси інтернаціоналізації світового економічного розвитку не обходять жодну країну, яка стає чи є частиною світового господарства. Отже, зовнішньоекономічна діяльність – це одна з найбільш важливих та невід’ємних сфер економічної діяльності. Базою зовнішньоекономічної діяльності країни є її зовнішня торгівля, яка здійснюється у двох основних формах: експорт та імпорт. Вихід на будь-який зовнішній ринок – це тривалий і копіткий процес. Для вітчизняного виробника, що є важливим суб’єктом зовнішньоекономічних відносин, і для економіки в цілому експорт продукції та послуг дозволяє отримати нові можливості, розширення діяльності, збільшення прибутку. Але діяльність на зовнішніх ринках потребує більше зусиль. Підприємствам необхідно вдосконалювати технічні параметри виробництва, підвищувати продуктивність праці та якість продукції. Експортерам варто проаналізувати, чи готова їх компанія до експорту, обрати найперспективніші ринки, з’ясувати вимоги та правила на обраних ринках, знайти партнерів, обрати оптимальні для себе бізнес-моделі, вирішувати питання транспорту і логістики та пошуку шляхів зниження експортних ризиків. В даному процесі також важлива роль і участь держави. В економіці АПК – це сукупність ланок – галузей, підгалузей, виробничих підприємств, організацій, діяльність яких тісно пов’язана з виробництвом, зберіганням, транспортуванням, переробкою та збутом продукції. АПК формується на основі агропромислової інтеграції в умовах високого рівня розвитку продуктивних сил та усуспільнення виробництва. Його складовою частиною є інтеграційний продовольчий комплекс. Розвиток АПК має надзвичайно важливе значення для держави. Експорт української продовольчої продукції в умовах війни підкреслив роль держави у вирішенні глобальної продовольчої проблеми. Без сумніву, експортна діяльність і участь у світовому ринку для України і розвитку її економіки надзвичайно важливо. Проте, як ми вияснили, проблем в даному питанні також чимало. Отже, тема кваліфікаційної роботи важлива і актуальна. Дослідженням теоретичних питань експортного потенціалу, його нарощення, вдосконалення діяльності АПК займалися такі вітчизняні і зарубіжні науковці, як Савченко М.В., Хаджинов І.В., Завидовська А.О. Гребельник О.П. Рибак І.В. Лаврів, І.М. Бестужева С.В. Пасхавер Б.Й. Шебаніна О.В., Кікоть Н.Е. Надвиничний С.А. Кравченко В.О. Лисак М. Кучечук Л.В. Картер С. Кононенко Л.В. Кирчата І.М., Шершенюк О.М., Деділова Т.В. Васильців Т.Г., Куницька-Іляш М.В. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних основ формування та розвитку експортного потенціалу галузі, дослідження стану та тенденцій розвитку експортного потенціалу АПК України, обґрунтування ролі України на світовому ринку як функції від рівня розвитку експортного потенціалу АПК та пропозицій щодо підвищення ефективності досліджуваної сфери. Для досягнення поставленої мети ми сформулювали та вирішили такі завдання: – визначити сутність, структура та значення експортного потенціалу держави та галузі; – пояснити структуру та значення АПК як важливої господарської системи України; – описати передумови формування та реалізації експортного потенціалу АПК України; – встановити сучасні тенденції виробництва та споживання продовольчих товарів у світі; – проаналізувати стан розвитку АПК України; – визначити основні тенденції розвитку експорту продукції АПК України; – пояснити суть проблеми та довести роль експортного потенціалу АПК України у вирішенні світової продовольчої кризи; – сформулювати стратегічні напрями розвитку експортного потенціалу продукції АПК України; – обґрунтувати реалізації експортного потенціалу шляхом зміцнення фінансової безпеки АПК України. Об’єктом дослідження є процес розвитку експортного потенціалу галузі. Предметом дослідження є сукупність теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо формування, реалізації та використання експортного потенціалу АПК України. Теоретичну основу дослідження складають наукові, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, що містяться у монографічній, спеціальній та періодичній літературі з питань розвитку експорту та його потенціалу в окремій галузі АПК держави. Методологічну основу дослідження склали методи наукової абстракції, аналізу, синтезу, логічного висновку, системного підходу тощо. Для вирішення певних завдань застосовувалися такі методи: монографічний – при вивченні літературних джерел, практики формування експортного потенціалу; теоретичне узагальнення, порівняння та аналогії – для розкриття сутності досліджуваних понять; абстрактно-логічний – для здійснення теоретичних узагальнень, формування висновків та їх обґрунтування; статистичні – для аналізу структури та динаміки експорту товарів та послуг АПК. Інформаційну базу дослідження складають законодавчі та нормативно-правові акти України, офіційні дані Державної служби статистики України, Національного банку України, Світового банку та ін. Структура і обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг роботи – 68 сторінок. Робота містить 4 таблиці та 26 рисунків. Список використаних джерел налічує 56 найменування на 6 сторінках.
Export potentіal of Ukraіne on the world market of agrіcultural products
Клічановський, Е. В. Експортний потенціал України на світовому ринку продукції АПК = Export potentіal of Ukraіne on the world market of agrіcultural products : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / Е. В. Клічановський ; наук. кер. О. М. Майстренко. – Миколаїв : НУК, 2023. – 68 с.