Логопедичний супровід школярів із затримкою психічного розвитку - Шапочка К.А.; Крючкова Ю.І. (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
У статті розкрито сутність, завдання та особливості реалізації логопедичного супроводу школярів із затримкою психічного розвитку (ЗПР) в умовах інклюзивного освітнього середовища. Обґрунтовано, що ефективна інтеграція дітей із ЗПР у навчальний процес потребує цілісної системи психолого-педагогічної підтримки, важливою складовою якої є логопедичний супровід. Його сутність визначається як пролонгована, інтегрована діяльність, спрямована на розвиток мовлення, пізнавальних процесів, комунікативної компетентності та адаптивної поведінки дитини. Підкреслено гуманістичний характер логопедичного супроводу, який ґрунтується на партнерській взаємодії між логопедом, учнем, родиною та командою фахівців. Визначено основні завдання логопедичного супроводу: діагностичне (виявлення та аналіз мовленнєвих порушень), корекційно-розвивальне (формування мовленнєвої компетентності, фонематичного сприймання, зв’язного мовлення), консультативно-просвітницьке (підвищення обізнаності педагогів і батьків) та компенсаторно-адаптаційне (створення умов для соціальної інтеграції дитини). Показано, що логопед у системі інклюзивної освіти виконує не лише функцію корекції, а й координує міждисциплінарну взаємодію, забезпечує адаптацію навчального матеріалу та підтримує позитивний емоційно-мовленнєвий клімат. Особлива увага приділяється принципам індивідуалізації, поетапності та системності логопедичної допомоги, використанню ігрових, арттерапевтичних і комунікативно-розвивальних методів. Наголошено, що результативність логопедичного супроводу в інклюзивному освітньому просторі виявляється у покращенні мовленнєвих навичок, підвищенні комунікативної активності, зростанні навчальної мотивації та рівня соціальної адаптації учнів із ЗПР.
Speech therapy support for students withmild developmental delay
Шапочка К.А. Логопедичний супровід школярів із затримкою психічного розвитку = Speech therapy support for students withmild developmental delay / К.А. Шапочка, Ю.І. Крючкова // Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»). - Київ : Видавнича група "Наукові перспективи". 2025. №11 (57). С.1542-1551
Keywords: логопедичний супровід; затримка психічного розвитку; інклюзивне освітнє середовище; мовленнєвий розвиток; корекційно-розвивальна робота; індивідуальний підхід; міждисциплінарна взаємодія; speech therapy support; Mild developmental delay; inclusive educational environment; speech development; corrective and developmental work; individual approach; interdisciplinary collaboration