Особливості та передумови формування сталого агровиробництва - Бойко, Є. О.; Boyko, E. A. (My University, 2018)
Метою нашого дослідження стало дослідження особливостей та передумов формування сталого агровиробництва. Відповідно до проведених нами монографічних досліджень визначено п'ять основних етапів формування сучасної концепції сталого розвитку – методологічний, предконцептуальний, концептуальний, формування програмних документів та парадигмальний. Доведено, що сучасні дослідження в рамках концепції сталого розвитку слід відносити до парадигмального етапу. Визначено, що сталий розвиток аграрного сектора визначається тісно взаємопов'язаними складовими – економічної, соціальної та екологічної. При цьому поняття сталого агровиробництва нерозривно пов'язано із зростанням виробництва продуктів харчування, ефективним використанням економічних та інтелектуальних ресурсів, підвищенням добробуту та розвитку сільських територій, стабільним і збалансованим природокористуванням. В авторському трактуванні «стале агровиробництво» можна розуміти як концепцію формування цілісної системи агровиробництва, що включає в себе екологічні підходи до ведення аграрного виробництва, що в кінцевому результаті створює ефективну виробничу екосистему, здатну забезпечувати потребу в продуктах харчування та створювати необхідні соціальні умови для розвитку сільських територій.
Бойко, Є. О. Особливості та передумови формування сталого агровиробництва = The features and prerequisites for the formation of sustainable agroproduction / Є. О. Бойко // Вісн. ХНАУ. Сер. Економічні науки. – Харків, 2018. – № 2. – С. 358–369.
Keywords: сталий розвиток; агровиробництво; стале агровиробництво; концепція сталого розвитку; передумови формування; устойчивое развитие; агропроизводство; постоянное агропроизводство; концепция устойчивого развития; предпосылки формирования; sustainable development; agroproduction; steel agroproduction; concept of sustainable development; preconditions of formation