Бойко, Є. О.Boyko, E. A.2021-10-132021-10-132018DOI: 10.31359/2312-3427-2018-2-3582312-3427https://eir.nuos.edu.ua/handle/123456789/4496Бойко, Є. О. Особливості та передумови формування сталого агровиробництва = The features and prerequisites for the formation of sustainable agroproduction / Є. О. Бойко // Вісн. ХНАУ. Сер. Економічні науки. – Харків, 2018. – № 2. – С. 358–369.Метою нашого дослідження стало дослідження особливостей та передумов формування сталого агровиробництва. Відповідно до проведених нами монографічних досліджень визначено п'ять основних етапів формування сучасної концепції сталого розвитку – методологічний, предконцептуальний, концептуальний, формування програмних документів та парадигмальний. Доведено, що сучасні дослідження в рамках концепції сталого розвитку слід відносити до парадигмального етапу. Визначено, що сталий розвиток аграрного сектора визначається тісно взаємопов'язаними складовими – економічної, соціальної та екологічної. При цьому поняття сталого агровиробництва нерозривно пов'язано із зростанням виробництва продуктів харчування, ефективним використанням економічних та інтелектуальних ресурсів, підвищенням добробуту та розвитку сільських територій, стабільним і збалансованим природокористуванням. В авторському трактуванні «стале агровиробництво» можна розуміти як концепцію формування цілісної системи агровиробництва, що включає в себе екологічні підходи до ведення аграрного виробництва, що в кінцевому результаті створює ефективну виробничу екосистему, здатну забезпечувати потребу в продуктах харчування та створювати необхідні соціальні умови для розвитку сільських територій.ukсталий розвитокагровиробництвостале агровиробництвоконцепція сталого розвиткупередумови формуванняустойчивое развитиеагропроизводствопостоянное агропроизводствоконцепция устойчивого развитияпредпосылки формированияsustainable developmentagroproductionsteel agroproductionconcept of sustainable developmentpreconditions of formationОсобливості та передумови формування сталого агровиробництваArticle