Теоретико-методологічні підходи розкриття механізмів реалізації супервізії в інклюзивній освіті - Курчатова Анжеліка Віталіївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Приділено увагу ролі супервізора як фасилітатора професійного зростання, здатного створити безпечний простір для обговорення складних ситуацій, обміну досвідом та побудови партнерських відносин у педагогічному колективі. Наголошено, що супервізія є важливим елементом професійного розвитку сучасного педагога, яка сприяє підвищенню якості освітнього процесу та зростанню професійної компетентності і особистісному становленню педагога. Закцентувано увагу на необхідності впровадження супервізійної практики в інклюзивне освітнє середовище як ефективного засобу підтримки педагогів у процесі вирішення професійних труднощів, подолання емоційного вигорання та розвитку рефлексивного мислення.
Theoretical and methodological approaches to discovering mechanisms of implementing supervision in inclusive education
Курчатова А.В. Теоретико-методологічні підходи розкриття механізмів реалізації супервізії в інклюзивній освіті = Theoretical and methodological approaches to discovering mechanisms of implementing supervision in inclusive education / А.В. Курчатова // Гуманітарний вісник НУК : збірник наукових праць. — Випуск 18. — Миколаїв : Іліон, 2025. — С. 33-34
Keywords: коучинг; менторинг; фасилітація; супервізія; підтримка; психолого- педагогічний супровід педагога; наставництво; професійний розвиток педагога; педагогічна діяльність; освітнє середовище