Механізми захисту прав людини в збройних конфліктах - Лютова О. В. (My University, 2025)
Лютова О. В. Механізми захисту прав людини в збройних конфліктах. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню механізмів захисту прав людини в умовах збройного конфлікту на прикладі російсько-української війни. У результаті дослідження розглянуті та проаналізовані питання, що розкривають тему роботи, а саме: визначене поняття та зміст механізмів захисту прав людини в збройних конфліктах, історичний розвиток становлення цих механізмів захисту; досліджені міжнародно-правові та національні механізми захисту прав людини під час збройних конфліктів; проаналізовані правила реалізації міжнародно-правових стандартів у сфері прав людини під час війни. У першому розділі «Забезпечення дотримання прав людини в збройних конфліктах» визначається поняття, види та об’єкт захисту механізмів захисту прав людини; досліджується генезис механізмів захисту прав людини; аналізується історичний розвиток міжнародного гуманітарного права та його взаємозв’язок із міжнародним правом прав людини. У другому розділі «Міжнародно-правові та національні механізми захисту прав людини під час збройних конфліктів» досліджуються міжнародна універсальна система захисту прав людини під час війни, європейська система захисту прав людини як різновид міжнародної регіональної системи та національні механізми захисту прав людини. У третьому розділі «Реалізація міжнародно-правових стандартів у сфері прав людини під час збройних конфліктів» визначаються механізми реалізації міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини в умовах збройних конфліктів; аналізується реалізація міжнародно-правових стандартів прав людини в Україні під час збройного конфлікту. У Висновках визначається поняття механізмів захисту прав людини в збройних конфліктах; встановлюється, що об’єктом правового захисту виступають права людини, які визначаються міжнародними стандартами прав людини; доводиться недосконалість універсальних механізмів захисту прав людини, зокрема, складність забезпечення виконання рішень Ради Безпеки ООН; з’ясовується, що розвиток міжнародного гуманітарного права став важливим етапом еволюції міжнародного правопорядку та відображенням прагнення світової спільноти поєднати військову необхідність із принципами гуманності; акцентується увага на взаємодоповнюваності універсальних, регіональних і національних механізмів, необхідності підвищення їх дієвості (зокрема в частині виконання рішень і репарацій), а також на практичній цінності участі України в міжнародних інституціях для документування злочинів, посилення відповідальності та захисту прав потерпілих.
Лютова, О. В. Механізми захисту прав людини в збройних конфліктах : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / О. В. Лютова ; наук. кер. О. Ю. Дубинський. – Миколаїв : НУК, 2025. – 73 с.
Keywords: права людини; механізми захисту прав людини; універсальні механізми захисту прав людини; європейська система захисту прав людини; національні механізми захисту прав людини; міжнародне гуманітарне право; міжнародне право прав людини; збройний конфлікт; Організація Об’єднаних Націй; Міжнародний Суд ООН; Міжнародний кримінальний суд; Європейський суд з прав людини; 081 ''Право''