Корпоративно-підприємницький університет у контексті розвитку ринку вищої освіти - Дибач, І. Л.; Дыбач, И. Л.; Dybach, I. L. (My University, 2020)
У статті розглянуто необхідність трансформацій українських закладів вищої освіти в контексті розбудови економіки знань і формування ринку освітніх послуг. Зазначено, що з огляду на проблеми, що існують у вищій школі, такі як нестача фінансування, зменшення попиту на вітчизняні освітні послуги тощо, менеджменту вищих навчальних закладів доцільно перебудовувати структуру управління таким чином, щоб бути спроможними адекватно реагувати на зміну ринкової кон’юнктури та фінансово незалежними. Визначено, що за цих умов закладу вищої освіти доцільно розглядати свою роботу як підприємницьку діяльність, яка має реалізовуватися на засадах корпоративного управління. Визначено мету публікації – опрацювання науково-методичного підходу до визначення сутності терміна «корпоративно-підприємницький університет» у контексті удосконалення управління закладом вищої освіти в умовах загострення конкуренції на ринку освітніх послуг. Запропоновано розглядати дві іпостасі терміна: підприємницьку та корпоративну. В роботі виконано аналіз підходів до з’ясування сутності терміна «підприємницький університет» і виявлено неодностайність науковців у його тлумаченні. З’ясовано, що переважна більшість авторів ототожнює підприємницьку діяльність університетів із інноваційною. Виявлено, що в науковій площині широко використовується термін «академічне підприємництво», у визначенні якого виявлено подібність до терміна «підприємницький університет». Запропоновано розглядати академічне підприємництво як комплекс дій, який орієнтований на отримання прибутку, а підприємницький університет визначати як освітню організацію, що функціонує на засадах академічного підприємництва, ефективність якої забезпечується взаємодією таких елементів, як освіта, наука, бізнес та інновації. Визначено, що корпоративно-підприємницький університет – це заклад вищої освіти, який виконує комплексну діяльність з формування та розвитку освітнього та підприємницького потенціалу суспільства на засадах корпоративного менеджменту з метою отримання прибутку та соціального ефекту із забезпеченням академічної свободи викладачів і студентів.
Дибач, І. Л. Корпоративно-підприємницький університет у контексті розвитку ринку вищої освіти = The Corporate-Entrepreneurial University in the Context of the Higher Education Market Development / І. Л. Дибач // Бізнес Інформ. – 2020. – № 4 (507). – C. 273–279.
Keywords: заклад вищої освіти; підприємництво; підприємницький університет; академічне підприємництво; корпоративно-підприємницький університет; учреждение высшего образования; предпринимательство; предпринимательский университет; академическое предпринимательство; корпоративное-предпринимательский университет; higher education institution; entrepreneurship; entrepreneurial university; academic entrepreneurship; corporate-entrepreneurial university