Сучасні освітні практики ЗВО: особливості використання інноваційних технологій навчання - Патлайчук О. В.; Канарова О. В.; Брюховецька І. В. (My University, 2023)
У статті розглядаються теоретико-методологічні засади сучасних освітніх технологій, викладаються особливості інноваційних технологій навчання. Впровадження інноваційних освітніх технологій в освітній процес вищої школи здатне якісно змінити звичні способи та методи викладання, закладаючи тим самим фундамент нового способу підготовки сучасного фахівця, який має необхідний набір компетенцій. У статті звернено увагу на нові освітні практики, які формуються у зв'язку із віртуалізацією освітнього середовища та поширенням інноваційних освітніх технологій; визначено основні переваги відкритих освітніх мультимедіа систем. Зазначається про обумовлені віртуалізацією освітнього середовища вимоги до підготовки випускника університету, яка за нових умов все більше залежить від швидкості орієнтування в інформаційному просторі, ніж від рівня володіння професійними знаннями і уміннями. Конкретизовано особливості технології дистанційного навчання; специфіки змішаного навчання як навчальної методології, яка поєднує в собі традиційні методи викладання з інноваційними, які забезпечуються можливостями інформаційно-комунікаційних технологій. Проаналізовано методологічні характеристики інтерактивного навчання як специфічної організації освітнього процесу, що має проблемно-пошукову природу; уточнено основні форми, засоби, завдання інтерактивного навчання, а також логіку навчальної взаємодії при його організації. Доведено, що ідея інтерактивної педагогічної взаємодії становитиме концептуальну основу розвитку інноваційних освітніх технологій у ЗВО. Обгрунтовано доцільність використання у процесі професійної підготовки технології контекстного навчання і кейс-технології, заснованої на самостійному вивченні друкованих і мультимедійних навчально-методичних матеріалів. У цілому, актуалізовано значущість використання інноваційних технологій навчання, що дало можливість створити якісно нове освітнє середовище як основу для розвитку та модернізації системи освіти.
Патлайчук, О. В. Сучасні освітні практики ЗВО: особливості використання інноваційних технологій навчання = Modern educational practices of high schools: features of the use of innovative learning technologies / О. В. Патлайчук, О. В. Канарова, І. В. Брюховецька // Вісник науки та освіти : електрон. журн. – 2023. – № 8 (14). – Режим доступу: https://doi.org/10.52058/2786-6165-2023-8(14)-724-737
Keywords: модернізація вищої школи; віртуалізація освітнього середовища; інноваційні освітні технології; інтерактивна педагогічна взаємодія; дистанційне навчання; змішане навчання; контекстне навчання; кейс технологія; modernization of the higher school; virtualization of the educational environment; innovative educational technologies; interactive pedagogical interaction; distance learning; blended learning; contextual learning; case technology